De leugenaar

LeeshoekjevanIlona 11 januari 2026
Voor deze blogtour las ik De leugenaar van Martine Kamphuis (199 pagina’s). Kamphuis is naast schrijfster ook psychiater, en dat merk je duidelijk terug. De psychologische stukken zijn sterk en goed verwoord .
Het verhaal gaat over Sylvia, die ontdekt dat haar man vreemdgaat. Kort daarna wordt haar dochter vermoord teruggevonden en pleegt haar man zelfmoord.
Na de ontdekking van de ontrouw neemt Sylvia contact op met haar oude therapeut Wynona Post (WP), bij wie ze vroeger jarenlang in therapie is geweest. Dat roept meteen vragen op: waarom zat Sylvia zo lang in therapie? En is de dader, zoals vaak het geval is, iemand uit haar directe omgeving?
WP probeert Sylvia in deze zware periode zo goed mogelijk te begeleiden en blijft daarbij zo professioneel mogelijk.
De zaak wordt onderzocht door een rechercheur die blijkbaar de ex-vriend van WP is en haar destijds heeft verlaten, terwijl zij achteraf zwanger van hem bleek te zijn. Door deze zaak ontmoeten ze elkaar weer, wat voor extra complexiteit en spanning in het boek zorgt.
Martine Kamphuis heeft meerdere thrillers geschreven waarin therapeut Wynona Post voorkomt. Dit was mijn eerste boek van haar, maar dat is geen probleem: De leugenaar is prima los te lezen .
Het boek leest vlot en bevat voldoende spanning. Wel had ik vrij snel door wie de dader was. Ook vond ik het ongeloofwaardig dat therapeut WP haar vermoedens over Sylvia’s man met haar deelt.
Ik ben blij dat ik voor De Crime Compagnie weer een recensie mocht schrijven
Al met al een fijne, psychologische thriller, maar voor mij net niet helemaal overtuigend.

Meer recensies van LeeshoekjevanIlona