Elspeth Spindle weet één ding zeker: geluk is niet genoeg om te overleven in het mistige, gevaarlijke Blunder. Wat ze nodig heeft, is iets duisters. Iets krachtigs. Ze noemt hem de Nachtmerrie – een oude geest die in haar hoofd leeft. Hij beschermt haar, fluistert haar dingen in. Maar magie komt nooit zonder prijs.
Wanneer Elspeth een mysterieuze struikrover ontmoet, verandert alles. Wat lijkt op toeval, sleurt haar mee in een wereld vol geheimen en gevaar. De man blijkt niemand minder dan de neef van de koning – kapitein van een elitekorps én een verrader.
Samen gaan ze op zoek naar twaalf Voorzienigheidskaarten, magische sleutels die Blunder kunnen redden van de duistere vloek die het land langzaam verwoest. Maar terwijl hun band groeit, groeit ook de stem in Elspeths hoofd. De Nachtmerrie wordt sterker. En zij? Zij raakt de controle kwijt. Misschien had ze geen monster nodig. Misschien wórdt ze er één.
Dit is tot op de dag van vandaag één van de meest bijzondere fantasy boeken die ik tot nu toe heb gelezen. De wereldopbouw die dit verhaal tot leven brengt is zo uniek, duister en het ademt gewoon magie. De magie van de Voorzienigheidskaarten is werkelijk geniaal bedacht en het schetst een uniek tafereel met alle verleidingen en hebzucht die ze met zich meebrengen. Wat het zo interessant maakt is dat het verhaal je meeneemt in het verhaal van meerdere personages, hierdoor blijf je in hoog tempo doorlezen. De personages zijn uitgedacht, met elk hun eigenaardigheden en verlangens. De schrijfstijl van de auteur is werkelijk prachtig en heeft een haast magisch lyrische toon. Een waanzinnige aanrader als je van unieke fantasy’s houdt die je lang na het uitlezen nog in zijn greep houdt.
Ik duik in verhalen en schrijf vrijwillig recensies voor Bibliotheek Velsen – Lees je mee?