Droom weg in dit sprookjesachtig neergezette Regency-tijdperk

LeesMetBritt 18 december 2025
Sinds het direct succesvolle debuut in 1813 heeft Pride and Prejudice zich blijvend gevestigd als een van de meest geliefde Engelse romans. Jane Austen beschouwde dit werk als “haar persoonlijke favoriet” en prees de levendige Elizabeth Bennet als “een van de meest charmante personages ooit in druk verschenen”. De liefdesstrijd tussen de koppige Elizabeth en de trotse Mr. Darcy is een verfijnde weergave van subtiele sociale spelletjes. Austens sprankelende humor komt sterk naar voren terwijl haar personages zich bezighouden met een elegante dans van flirten en intriges, wat deze roman tot een van de beste komedies van manieren uit de Regency-tijd maakt.

Dé klassieker der klassiekers. Ik vond het best imponerend om hier aan te beginnen. Niet alleen omdat ontelbare boeken zijn ontstaan in het spoor van Jane Austen, en dit dus de grootste inspiratiebron aller tijden is. Maar ook om eindelijk het verhaal vanuit het perspectief te kunnen ervaren waarin je weet dat de impact groot zal zijn. En toch ben je onbewust een beetje huiverig dat zo’n meesterwerk zal tegenvallen.
Het boek is dan wel niet makkelijk te lezen, aangezien het honderden jaren geleden geschreven is en de taal anders is dan wij gewend zijn. Maar desalniettemin neemt dat niets weg van het haast sprookjesachtig neergezette Regency-tijdperk. Het is een verhaal dat je stof geeft tot nadenken, wat ik denk dat Austen ook precies voor ogen had met dit werk. Ik vond het waanzinnig mooi geschreven en is gauw uitgegroeid tot een van mijn favoriete boeken die ik heb gelezen in 2025.

Ik duik in verhalen en schrijf vrijwillig recensies voor Bibliotheek Velsen – Lees je mee?

Meer recensies van LeesMetBritt

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.