Het zwarte schaap van de familie anders bekeken.

Leesvoer2022 16 februari 2025

Uit haar eigen levenservaring en jarenlange expertise als zorgprofessional heeft Rebecca C. Mandeville het boek voelbaar vanuit het hart geschreven en daarom is het boek wat mij betreft 5 sterren waard. Het boek 'Het zwarte schaap van de familie' is een absolute aanrader voor zowel slachtoffer als dader.

Je al je hele leven anders voelen én zijn brengt dikwijls nadelen en vaak een complex trauma met zich mee, maar biedt vaak ook veel voordelen. Zo zijn zwarte schapen onder andere dikwijls hoog sensitief en intelligent, waardoor onuitgesproken woorden en verwachtingen tussen de regels door 'waargenomen' kunnen worden; wat in deze wereld een mooi talent is.
Het boek geeft meer inzicht over de oorzaak, gevoelens, emoties en impact, wat het 'zwarte schaap' zijn meebrengt.
Wat ik jammer vond was dat het boek, naar mijn mening, op een enigszins klinische wijze was geschreven.

Zelf houd ik niet zo van testjes doen om te kijken of je daadwerkelijk onder een bepaalde categorie valt. In het boek wordt daarnaast aangeraden om psychische hulp of ondersteuning te zoeken bij anderen. De echte heling vindt mijns inziens van binnenuit plaats én niet geheel onbelangrijk, als je daar zelf gereed voor bent. Je gedachten veranderen over in het verleden aangedaan en ervaren leed kan al veel positieve veranderingen en verschuivingen teweeg brengen. Je bent niet je verleden of wat je werd aangedaan. JIJ bent een kind van het Licht. Dit is wellicht heel gemakkelijk door de bocht. Het is ook allemaal heel pijnlijk en zwaar om je niet geaccepteerd te voelen om wie je werkelijk bent. Daarnaast is het heel moeilijk te bepalen of je je echt het 'zwarte schaap' voelt of hebt gevoeld. Het ego 'zegt' vaak dingen als: stel je niet zo aan, het is toch familie, zij zullen het wel beter weten etc. Het is voor 'het zwarte schaap' echter goed om te weten dat de dader vaak intens onzeker en/of ongelukkig is. Het 'zwarte schaap' is derhalve het doelwit om zijn/haar frustraties en/of pijn op bot te vieren. Tot slot, het constante oprakelen van herinneringen en ervaringen doet volgens mij geen goed aan cruciaal en duurzaam herstel van oude wonden.
Met heel mijn hart gun ik ieder 'zwart schaap' de dag waarop gezegd kan worden: Ik ben niet het 'zwarte schaap', maar het 'gouden schaap'!

Meer recensies van Leesvoer2022