Oude kennis en wijsheid over een gezonde leefstijl.

Leesvoer2022 30 mei 2023
Wanneer je je jarenlang, net zoals ik, gaat verdiepen in een gezonde leefstijl, kom je vanzelf terecht bij andere behandelwijzen/zienswijzen en kennis van wijsgeleerden uit het verre verleden.
Ook tijdens een periode waarin ik mensen behandelde in mijn ayurvedische praktijk kreeg ik waardevolle inzichten. Fascinerende inzichten ook, waar men in het Westen vaak nog niet aan toe is.
Lichaam, geest en ziel in balans, met een gezonde doorstroming van de levensenergie. Niet alleen bloedonderzoeken uitvoeren, puur gebaseerd op het verstand, maar weer gaan leven/vertrouwen op je intuïtie en volgens het ritme van je hart. Gezondheid is niet alleen de afwezigheid van ziekten.
Een holistische visie op veel klachten brengt vaak veel meer resultaat, dan weer een bepaald medicijn gaan innemen (met allerlei bijwerkingen). Alhoewel ik ervan overtuigd ben dat zowel de Westerse als de Chinese geneeskunde elkaar perfect zouden kunnen aanvullen. Voor een gebroken been of acute blindedarmontsteking bijvoorbeeld is, mijns inziens, het ziekenhuis de perfecte plek om direct geholpen te kunnen worden.
Via de uitermate sympathieke mensen van uitgeverij Ankh-Hermes kreeg ik de kans om over het boek ‘Traditionele Chinese geneeskunde’ mijn leeservaring te delen.
Allereerst is de omslag veelzeggend, met de 5 elementen, metaal, hout, water, vuur en aarde. Ieder element correspondeert volgens de Chinese geneeskunde met 1 of meerdere organen. In het boek wordt hierover uitgebreid uitleg gegeven. Daarnaast speelt de kleur geel een dominante rol op de omslag. De kleur geel staat in het Chinees voor het element aarde (zon, licht en een lang leven). Het boek gaf mij, hoe dan ook, onmiddellijk de behoefte om te gaan lezen. Omdat ik al heel lang bezig ben met kennis opdoen over een gezonde leefstijl (en dat is best ingewikkeld), hoopte ik in het boek nog meer informatie te vinden over de essentie van gezondheid. Daarin is het boek grotendeels geslaagd. Ik vind dat er veel overeenkomsten zijn met de ayurveda, maar dat is vrij logisch. Want, evenals de Chinese geneeskunde behoort de ayurveda tot de oudste geneeskundige tradities. Meer dan 5000 jaar oud, veel ouder dus dan de Westerse geneeskunde. Wat mooi is aan het boek is dat de nadruk wordt gelegd op de energiestroom in je lichaam, een voorwaarde voor een lang, gezond en gelukkig leven. Er wordt binnen de Chinese geneeskunde niet alleen maar gekeken naar de kwaliteit van voeding, beweging en ontspanning, maar zeker ook naar de (onverwerkte) emoties van de mens. Volgens de Chinese geneeskunde zijn (onverwerkte) emoties vaak de oorzaak van veel ziekten. Het boek is een waardevolle aanvulling in mijn huis-bibliotheek, ben er heel blij mee! Het boek zou ik kunnen aanraden bij mensen die geïnteresseerd zijn in een alternatieve manier van kijken naar wat gezondheid nu echt betekent.

Meer recensies van Leesvoer2022