Spannende aanwinst in de serie over Joona Linna
Een brute moord in een caravan waar een jongen naast ligt te slapen. Het lijkt een simpele zaak voor Joona Linna, maar niets blijkt minder waar. De jongen , Hugo, is een slaapwandelaar. Terwijl de jongen vastzit als verdachte van moord, wordt er nog een gepleegd en dan start het onderzoek pas echt. De vader van Hugo, Bernard, is een romanschrijver en diens vriendin, Agneta, een misdaadverslaggever. Ze besluiten samen om ook onderzoek te doen en er een boek over te schrijven. Ondertussen schakelt Joona de hulp in van oude bekende Erik Berg, die via hypnose bij eerdere zaken ook de politie heeft geholpen. De moorden volgen elkaar op en door de hypnose sessies die Erik doet met Hugo komen we steeds dichter bij de waarheid. De twist aan het einde zag ik niet aankomen.
Steeds worden nieuwe karakters geïntroduceerd zo lijkt het, al blijken dat dan degenen te zijn die worden vermoord. Daar moest ik even aan wennen en zorgde voor wat verlies van focus en ‘doorlees’ gevoel, maar bij moord nummer drie had ik het beter door. Doordat Agneta en Bernard ook een onderzoek doen wisselt het perspectief ook nog. Voor mij was het daardoor minder een onderzoek van Joona Linna en team, en meer een whodunnit waar je zelf in mee kunt denken. Dat is spannend en leuk maar ik miste soms het teamgevoel met de karakters uit de eerdere boeken.
De moorden zijn wel erg gruwelijk en worden expliciet beschreven. Hetzelfde geldt voor de ‘wereld’ waarin de vriendin van Hugo, Olga, leeft. Daar moet je wel tegen kunnen.
Al met al een goede aanwinst in de serie over Joona Linna. Maar die mag de volgende keer wel weer een grotere rol van mij.