Prachtig!
Van uitgeverij LS @lsuitgeverij mocht ik een vooruitleesexemplaar ontvangen en recenseren van het prachtige boek 'Een leven zo ver' van M.L. Stedman.
In deze familieroman word je als lezer meegenomen naar West-Australië in 1958. Je leert de familie MacBride kennen die al generatieslang een schapenboerderij runt. Door een noodlottig ongeval moeten moeder Lorna en dochter Rose (Rosie) afscheid nemen van hun man / vader Phil en hun zoon / broer Warren. Alleen jongste broer Matthew (Matt) overleeft het ongeluk, maar hij heeft een zeer lang revalidatietraject te volgen. En de vraag is of hij weer volledig de oude wordt.
Het verhaal wordt in drie delen en over meerdere decennia verteld en dit maakt dat je de familie goed leert kennen en met Matt opgroeit en ook al wisselen de perspectieven tussen o.a. Matt, Lorna, Rosie en andere personages met een grote en kleine rol, wat mij betreft leer je Matt het best kennen. Ook heb ik een zwak voor het personage Pete, in al zijn eenzaamheid.
Ik vond het een heerlijk verhaal om in weg te kruipen en me voor te stellen hoe het in West-Australië is. Ik heb het geluk gehad al twee keer naar het prachtige Australië te zijn gereisd, maar het westen staat nog op mijn verlanglijstje. Toch kan ik me wel een klein voorstellen hoe het is, want het rode stof is mij welbekend uit de outback.
Zonder spoilers te willen geven, wil ik aangeven dat er veel thema's in dit verhaal verwerkt zijn: liefde, vriendschap, familie, rouw, schaamte, geheimen, vergeving, hoop, berusting en nog zoveel meer. Elk thema past binnen de tijdsgeest van de gebeurtenissen en laat je na het lezen nog niet los. Een echte aanrader!