Ontroerend en realistisch
‘Iets buitengewoons aanschouwen, of het gewone in een nieuw licht zien, is een kwestie van geluk hebben, van op het juiste moment op de juiste plek zijn. En dan nog zien we het alleen als we ook daadwerkelijk aanwezig zijn, als we onze aandacht niet naar binnen hebben gericht, niet naar het verleden of de toekomst, maar naar de wereld.’
Al vrij in het begin van het boek Vluchtheuvel van Lidewey van Noord staat deze -voor mij- prachtige uitspraak en met deze uitspraak in gedachten heb ik de rest van het boek gelezen.
Hoewel dit niet mijn gebruikelijke genre is, kan ik erg genieten van mooie verhalen buiten mijn comfortzone en dit is er zo een. Non-fictie, erg veel omschreven details over de natuur, een ziekte- en deels herstelproces van de schrijfster en de uitdagingen die chronisch ziek zijn met zich meebrengt. Maar ook de dagelijkse boodschappen, een bij vlagen vervelende huisbaas en vriendschappen worden met aandacht omschreven en al met al leest dit boek prettig door.