Prachtig!!!
Toen wij hoorden dat er weer een nieuwe dichtbundel van Pim Lammers zou verschijnen, sprongen wij een gat in de lucht! En we kunnen, na het lezen van alle 52 gedichten, met zekerheid zeggen dat het zeer de moeite waard is om dit boek op je verlanglijstje voor kerst te zetten!
Pim Lammers gaf aan dat hij de wereld de laatste tijd niet zo’n fijne plek vond (o.a. door oorlog, racisme en homofobie). Maar wat maakt de wereld nog wel leuk? Door deze vraag te stellen, kwam hij op ideeën voor nieuwe gedichten. En dat zijn allemaal (en gelukkig heel veel) dingen om van te houden.
Het allereerste gedicht ‘Het laatste puzzelstukje’ ontroerde mij al direct. Een kind voelt zich eindelijk compleet als er een nieuwe leerling in de klas komt. De (incomplete) puzzel die ze samen maken, zie je later terug bij het gedicht over tante Ank die dement is. En als je heel goed zoekt, kom je het laatste puzzelstukje misschien nog tegen. Ik hou van dit soort easter eggs.
Veel gedichten bezorgden een lach op mijn gezicht, zoals ‘Die goeie ouwe tijd’ en het gedicht waarin Pim zelf de hoofdrol speelt.
Toen ik door het boek bladerde, dacht ik ‘huh, twee dezelfde tekeningen?!’ Maar nee, ik keek niet goed. In datzelfde gedicht wordt verwezen naar het eerder geschreven prentenboek van Pim Lammers ‘Het lammetje dat een varken is’. Je kunt het thema van het gedicht dus al raden!
Bij veel gedichten voelde ik echt een vleugje geluk! Maar de dichter gaat minder fijne onderwerpen niet uit de weg, zoals ouders die ruzie maken en afscheid nemen van dierbaren. En zelfs het aangrijpende gedicht ‘Kist’ en het gedicht dat daarop aansluit ‘Kikkers op de weg’ stromen over van liefde. Heel knap gedaan!
De tekeningen van Nadia Meezen zijn werkelijk prachtig! Kleurrijk, heel origineel en bij ieder gedicht weer op een andere manier heel passend. De tekeningen sluiten zo goed aan, dat ze zelfs onlosmakelijk verbonden zijn met de gedichten. Soms leggen ze net even iets extra’s uit, wat niet met woorden wordt beschreven in het gedicht. Ik denk dat dit heel fijn is voor kinderen. Een perfecte samenwerking!
Een dichtbundel die je laat beseffen hoe belangrijk een goede vriendschap is, je goede voorbeelden geeft (zoals een grote gans doet), je laat nadenken en vooral die je zal gaan koesteren!