Een heerlijk verhaal om van te genieten!
'Klaar't-Kees!'
Kalani woont in een hotel, genaamd Kees. Kees is niet zomaar een hotel, het is een heel bijzonder gebouw dat leeft en de gasten zwevend naar de volgende bestemming brengt. Alhoewel, het hotel kan zowel de reis zijn als de bestemming zelf.
Meneer Wolter, de al over de 100-jarige opa van Kalani, is de hotelier van Zweefkees. Hij heeft een bijzondere gave; hij kan de wind voelen draaien, zelfs als hij binnen is, zonder naar zijn windwijzer te kijken. De voor hem gesmeden windwijzer is wel zijn grote trots en de hotelier klimt regelmatig naar boven om te zorgen dat het toverkoper glimt en blinkt. Maar dan slaat het noodlot toe…
Als de strontvervelende minister Dupont (binnen de hotelmuren mevrouw Du Stront genoemd), werkzaam bij het ministerie voor Keurige Kinderen, langskomt, is de spanning om te snijden. Zij vindt het hotel niet veilig als woning voor kinderen, dus wilt ze Zweefkees van Kalani afpakken…
Wanneer dame Félenzula, een tovenares, Kalani komt waarschuwen, gaat het hotel ervandoor en verlaten ze het Land van Rein. Norma de hulp en Kalani’s beste vrienden Essie en Sim blijven aan zijn zijde staan. Wat volgt zijn sprookjesachtige, maar spannende avonturen in de Onbekende Wereld.
Wat heb ik genoten van de geweldige personages! De gasten die Kalani welkom heette vanaf het moment dat ze boven de oceaan zweefden waren om te smullen… De dichtende kikkerprins die om de haverklap verliefd wordt, de droom met de meest wijze lessen, de norse dwerghaai in een kom die niet van opgeven weet, de mokkende dwerg Gromli die niet het achterste van zijn tong laat zien, het ‘kleine’ drakenkind met haar spannende vertelstem en zelfs de ellendige boself Ottewillie. De reis die het bonte gezelschap moet maken naar het Land van de Tovenaressen gaat zeker niet zonder slag of stoot. Zo moeten ze de gevaren onder ogen komen van onder andere de kwelgeesten, de moerasheksen met hun dwalende spreuken, de djinns in de Stad van Schat en Schaduw, de reuzen in de rotsblokken in de Reuzenbergen en zelfs de puisterige-pispad Zwolg. Maar Kalani sluit onderweg ook speciale vriendschappen en zal alle mooie momenten vast en zeker als herinneringen koesteren.
Door de intense reis ziet het hotel er niet meer zo chic-magnifiek uit, maar wat zal er na de tocht met Kees gebeuren?
Kelly vertelde dat ze 4,5 jaar heeft gedaan over het schrijven van dit boek. En wát een verhaal is het geworden! Het zit bomvol wijze lessen verpakt in schitterende, poëtische zinnen. Naast de spannende avonturen, praten bepaalde personages veel over hun gevoel met elkaar. Verdriet wordt op meerdere speciale manieren beschreven en dat is zo mooi gedaan! Daarnaast heb ik vaak hardop moeten lachen. Kelly heeft ook met heel wat vleugjes humor gestrooid.
En dan die beeldschone illustraties van Marieke Nelissen die vlekkeloos aansluiten op het verhaal… Je kunt helemaal wegdromen bij de idyllische platen van een pagina, of soms zelf twee pagina’s, groot!
Daarnaast heeft Kelvin Allison muziek gemaakt bij een aantal hoofdstukken. Wat een geweldige toevoeging! Ik liet het eerste nummer, het hotellied van meneer Wolter, aan groep 7 luisteren en ze waren direct benieuwd naar het boek. Toen ik het boek toonde en ze de cover zagen, werd de titel direct door meerdere kinderen genoteerd. Daarnaast is het ook een perfect voorleesboek omdat de hoofdstukken kort zijn. Je zult er dan nog een hoofdstuk achteraan lezen. En daarna nog één. En daarna… Nouja, je snapt het.
Ik had dit sprookjesachtige verhaal zelf in één ruk kunnen uitlezen, maar dat vond ik zonde. Ik heb bewust lang over het lezen van Hotel Zweefkees gedaan, want ik wilde eigenlijk niet dat er een einde aan zou komen. Ik genoot van elk hilarisch woordgrapje, iedere kleur in die grandioze tekeningen en iedere noot van de perfect bijpassende muziek. Dus mochten Kalani en Zweefkees nog eens op reis gaan, dan reizen wij met alle liefde mee!
'Klaar-is-Kees.'
'Klaar-is-Kees.'