Geheimen en nog meer geheimen

LiekeCharlie 12 februari 2025
Verborgen in de schaduw is het tweede deel in een serie geschreven door Viveca Sten. De boeken kunnen los van elkaar gelezen worden. Mijns inziens is het zeker helpend als je het eerste deel al gelezen hebt. Het maakt dat je de karakters van het politieteam al kent, waardoor je net wat minder karakters hoeft te leren kennen. Echter de belangrijkste eigenschappen van de personages worden in dit tweede deel ook voldoende toegelicht om het goed te kunnen volgen.

Centraal in dit boek staat de moord op de voormalig olympisch skiër Johan Andersson. Dit is dan ook meteen het begin van het verhaal, de vondst van zijn lichaam. Al snel blijkt dat Johan een vriendelijke man was zonder vijanden. Waarom wordt deze man dan vermoord? Het roept nieuwsgierigheid op waardoor je verder wilt lezen.
Tegelijkertijd loopt er een andere verhaallijn door het boek heen, over Rebecka Ekvall, vrouw van lokale sektepredikant. Deze verhaallijn start in het verleden en roept ook snel nieuwsgerigheid op. De verhalen moeten op een bepaald moment overlap krijgen en met elkaar te maken gaan hebben, maar wanneer is dat en op welke manier.

Viveca weet in dit boek de spanning goed op te bouwen door verschillende verdachten in beeld te brengen met ieder hun eigen geheimen. Steeds als je denkt dat het duidelijk is wie het gedaan moet hebben, komt er toch weer een nieuw aanknooppunt waardoor het toch weer onduidelijk wordt. Je leeft daardoor helemaal mee gedurende het onderzoek. Het einde is wellicht cliché te noemen, maar door de opbouw van het verhaal komt dit alsnog als een verrassing. Ook zijn er wat nevengebeurtenissen in het onderzoek die het net een beetje extra geven. Dit alles maakt het voor mij een zeer goed boek.

Het verhaal bevat meerdere grote, heftige thema’s. Van homoseksualiteit tot huiselijk geweld en van belastingfraude tot alcoholisme. Ondanks de veelvuldigheid van deze thema’s, voelt het boek niet extra zwaar erdoor. Het geeft een goed beeld hoe zulke dingen van invloed kunnen zijn binnen iemand zijn leven.

Alle gebeurtenissen spelen zich af in en rondom het dorpje Åre, een wintersport gebied dichtbij de Noorse grens in Zweden. Wanneer je niet thuis bent in dit gebied, kan het moeilijk zijn om je te oriënteren in het verhaal met alle plaatsnamen die genoemd worden. De omgeving wordt wel zeer gedetailleerd omschreven, wat zeker van meerwaarde is.

Heel erg bedankt Hebban en LS voor dit recensie exemplaar. Ik heb ervan genoten en kan het boek ook echt aanraden.

Meer recensies van LiekeCharlie

In 1938 vluchten de Freuds van Wenen naar Londen, waar Anna Freud weeshuizen opricht en op zoek gaat naar erkenning en hechte vriendschappen.

De jonge, verloren Ambre komt na een mislukte zelfmoordpoging in een hotel in de bergen terecht, waar ze zichzelf en het leven opnieuw leert te ontdekken.