Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Openhartig boek over leven met een persoonlijkheidsstoornis

Liesbeth Jochemsen 22 december 2020 Auteur
In dit openhartige boek vertelt de auteur over de schematherapie die hij volgde om te proberen zijn angststoornis en persoonlijkheidsstoornis te overwinnen.

Het boek begint met een inleiding over wie de auteur is en hoe zijn psychische stoornissen zijn ontstaan. Hoe hij, om te voorkomen dat hij gepest werd, steeds perfectionistischer werd en later vluchtte in drank en werk. Uiteindelijk kreeg hij een burn-out en volgden maanden van psychiatrisch onderzoek, die resulteerden in heftige diagnoses en een schematherapie. Wat dat is, wordt ook in het boek uitgelegd. Er volgt daarna een opsomming van de schema’s waar de auteur aan leed, zoals verlating, zelfopoffering en meedogenloze normen. Ik herkende vijf van de zeven schema’s bij mezelf en dat was best confronterend.
Na deze inleiding en uitleg vertelt de auteur in dagboekfragmenten, genummerd met dag 1, dag 2, enz., over de therapie. Iedere dag begint met de schets van een situatie, bijvoorbeeld dat hij in de tuin aan het werk is. Vervolgens gebeurt er iets. In dit geval dat iemand naar buiten komt. Hierdoor voelt de auteur zich niet meer op zijn gemak. Dit wordt zo erg, dat de auteur naar binnen gaat, ook al wil hij eigenlijk verder werken in de tuin. Hierna volgt een uitleg over welk(e) schema(‘s) in de situatie geactiveerd werden en een analyse van wat er is gebeurd en hoe hij de volgende keer had kunnen reageren.
De eerste dagen lukt het de auteur alleen om de geactiveerde schema’s te herkennen, later lukt het hem ook wel eens om tegen de schema’s in te gaan. Dat laatste is best moeilijk, de schema’s en meedogenloze normen bieden immers ook een stukje (schijn)veiligheid. Verder is het ook lastig om vastgeroeste patronen te doorbreken.
Hoewel de titel doet vermoeden dat het boek een periode van veertig dagen beslaat, gaat dit boek in werkelijkheid over een periode van maanden. Toch vind ik de titel goed gekozen en geeft het een duidelijk beeld van de inhoud van het boek. Immers, bij iedere dag worden één of meerdere angsten beschreven. Het lijkt of de titel met de hand is geschreven, iets dat past bij een boek in dagboekvorm. Het egale blauw van de cover leidt alle aandacht naar de titel, zonder afleiding. Daarnaast is blauw de kleur van onder meer rust, vertrouwen, loyaliteit en waarheid, een passende kleur bij het boek en bij wat de auteur wil bereiken tijdens zijn therapie.
Als lezer leef je intens mee met de auteur en hoop je dat het hem lukt om zijn demonen te overwinnen. Het boek eindigt met een beschrijving over hoe het nu met de auteur is. Omdat dit boek uit 2014 komt, is die informatie inmiddels verouderd.

Zelf heb ik er ook veel van geleerd. Sommige dagen waren voor mij zo herkenbaar, dat ik ze net zo goed zelf geschreven had kunnen hebben. Als ik nu in bepaalde situaties beland, bijvoorbeeld dat ik werk per se wil afmaken, ook al hoeft dat niet, dan lukt het me om achteraf de situatie te analyseren en in te zien welk schema daarbij is geactiveerd. In het voorbeeld: faalangst, maar ook zelfopoffering: als ik het werk afmaak, kan een ander wel op tijd naar huis, en meedogenloze normen: als ik iets heb beloofd, zelfs al is het aan mezelf, dan moet ik dat ook doen, anders zullen anderen boos op me worden. Achteraf weet ik natuurlijk heel goed dat dit onzin is en dat ik echt niet minder ben dan een ander. Soms lukt het me om tijdens de handeling het schema al te zien en soms lukt het me ook om op dat moment in te grijpen en bijvoorbeeld wel naar huis te gaan, ook al is het werk nog niet af of zelfs als ik het idee heb dat ik nog niet (hard) genoeg gewerkt heb. Dit voelt een beetje beangstigend en geeft me een schuldgevoel, tegelijkertijd voelt het als een overwinning.

Persoonlijk denk ik dat heel veel mensen iets van dit boek kunnen leren, of je nu wel of geen (psychische) diagnose hebt. Daarom heb ik dit boek ook genoemd in het interview van Bookstamel (hier kun je het teruglezen). Wie een open en eerlijk beeld wil krijgen van hoe het is om met een angststoornis of persoonlijkheidsstoornis te leven moet dit boek zeker lezen. Net als iedereen die meer inzicht wil in zijn of haar eigen psyche en de schema’s waaraan hij of zij zich, misschien onbewust, aan onderwerpt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Liesbeth Jochemsen