Geschiedenis in een boek
Met dit boek heb ik op school kennis gemaakt toen ik amper 14 jaar was. Toegegeven , het is geen boekje om op die leeftijd te lezen zonder toezicht en gezamelijk overleg. Beide waren er en het boek is nog steeds een pareltje op mijn boekenplank. De geschiedenis die verhaald wordt is zeker niet fraai. Het kolonialisme wordt er ook niet in mooi gemaakt. De uitbuiting en de door ambtenaren in de hand gewerkte verarming van de Javaanse bevolking is schrijnend. De communicatie tussen de overheerser en de lokale dorpshoofden loopt falikant af en opstand is het enige wat nog rest. Door het verhaal te schrijven werden misschien wel ogen geopend en werd er misschien wel uiteindelijk ingezien dat er dringend veranderingen moesten komen. Zoals in bijna alle verhalen rond kolonisatie zit er een rode draad van ellende voor de plaatselijke bevolking in. Het lijkt tot op de dag van heden dat overheersers enkel en alleen het juk van de onderdrukking en uitbuiting willen omdoen , wat dan zonder fout een onvermijdelijke opstand tegen de overheerser zal geven. Men zou moeten leren van de eerder gemaakte fouten, maar dat is zelden het geval.
Voor al wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van het Javaanse volk is het boek zeker een aanrader. Daarnaast is het een zeer mooi geschreven verhaal dat met brio zijn plaats mag innemen tussen de boeken ivm de Nederlandse kolinisatie,