Helemaal mooi
Dit boek heeft me wel flink bezig gehouden. Het is zo eenvoudig werkelijk ! De wereld die instort voor de jongen als zijn vader gearresteerd wordt als oplichter. Onmiddellijk wordt hij met zijn moeder uit zijn werkelijkheid getrokken. De vlucht naar het vissersdorp waar de grootmoeder woont die hij nooit gezien heeft en helemaal niet kent. Dan bij aankomst in Wondermond het gapende gat tussen de luxe die het rijkeluiskind kende in de moderne voorstad tegenover het simpele bestaan in kleine eenvoud bij een ouderling die in een klein visserswoninkje zit dat de tijd én zijn bewoners én de zee doorstaan heeft. Kwestie is wie zich aan zal passen en wat er te beleven zal zijn. De lokale bevolking ziet er niet vriendelijk uit, lijkt niet beschaafd en leeft bijna niet. Dat denkt hij tenminste. Tot hij de mensen nader leert kennen en zij hem leren kennen. Welke relaties er ontstaan zijn en hoe relaties zich door de jaren hebben ontwikkeld. Wie belangrijk is voor het dorp , wie gerespecteerd wordt en waarom. Hoe je alleen door te helpen , met werk en daden , mensen leert kennen en mee mag in hun leven simpele visser of ambachtsman. Uiteindelijk wordt ook zijn visie op hoe een relatie tot een meisje hoort te zijn er aardig gevormd. Uiteindelijk zet zijn moeder dankzij de hulp van de grootmoeder grote stappen om er bovenop te komen. De zoon staat er paf van dat zijn moeder iets is wat hij nooit heeft gezien. Een vrouw met een doel, die zich met alles wat ze in zich heeft ontpopt als een hard werkende zelfstandige vrouw met een doel. Na enige tijd valt alles op zijn plaats en beseft de jongeman dat wat hij als een rampzalig leven voorstelde veel te bieden heeft.