Tiffany Dop: Provocerend en grappig
Tjibbe Veldkamp laat zich niet afschrikken door controversiële onderwerpen. Integendeel, de Nederlandse auteur schrijft een grappig verhaal, waarin je als lezer ook regelmatig moet gniffelen om de dertienjarige Tiffany Dop.
'Goa vot!' zei Sheila. Ze was een soort talenwonder. Niemand kon zoveel verschillende betekenissen meegeven als zij, in twee woordjes.
Je verwacht van een jeugdboek niet dat een dertienjarige een baby wil. Zeker niet als blijkt dat ze zelfs nog nooit met een jongen heeft gezoend. Hoe vindt ze een man die haar zwanger wil maken?
Of, zoals Tiffany het zelf zou zeggen: waar haal je een soavrije seksmachine vandaan? Het mag geen bekende zijn, want dan wil hij later misschien de vader uithangen. En dat is nou net niet de bedoeling, want het kindje is puur voor haarzelf.
Tiffany windt er geen doekjes om. Ze schetst met nuchterheid het lelijke van de samenleving, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Een moeder die prostituee is, haar twee terroristische broers Danny en Bruce, die constant rottigheid uithalen. Dat zet je bijna ongemerkt aan het denken. Wacht, waarom wil ze een baby krijgen? Een tienerzwangerschap maakt de situatie er zeker niet beter op. Bij berichten over tienermoeders denk je vooral aan een ongelukjes of nog erger dwang. Welke meid kiest er nou bewust voor zich zwanger te laten maken?
Het verhaal is zowel provocerend als grappig, en past goed bij de wat vervreemde personages en onderwerpen. Gelukkig kan Tiffany vechten als een knul. Dat is haar redding in de achterbuurt waar ze opgroeit. Ze wordt niet voor niets 'Tiffany Dop, bats veur de kop' genoemd, maar ondertussen is ze eigenlijk op zoek naar iets heel anders.
Wat dat is mag je zelf lezen, want ik wil niet teveel verklappen. Het kan trouwens zijn dat het verhaal je licht bekend voorkomt, want Tiffany Dop verscheen namelijk voor het eerst in 2009 en is voor deze nieuwe uitgave herschreven.
De omslag die ze hier op Hebban gebruiken, komt niet overeen met de nieuwe hardcover.
Vier sterren voor Tiffany Dop | Tjibbe Veldkamp | Lemniscaat
Vier sterren voor Tiffany Dop | Tjibbe Veldkamp | Lemniscaat