Politieke satire
Steven Degryse aka Lectrr is columnist, schrijver, striptekenaar, filmmaker, (in mijn ogen) activist maar is vooral bij het grote publiek bekend als cartoonist. Zijn cartoons verschenen al in verschillende dagbladen en magazines zoals Humo, P-Magazine, Menzo en dagelijks ook bij De Standaard. Jaarlijks verschijnt ook een jaaroverzicht van zijn cartoons waarin hij de wereldgeschiedenis op zijn eigen manier weerlegt.
In 2022 verscheen de eerste versie van 'De geschiedenis van België (van de afgelopen 12 jaar) volgens Lectrr. Intussen verscheen de derde herziene druk bij Borgerhoff & Lamberigts. Het voorwoord en het bijwoord bij elke cartoon werd voorzien van Marc Reynebeau (die eerder zelf ook al 'De geschiedenis van België' schreef dus de perfecte persoon is om commentaar te geven - duiding te geven bij elke cartoon).
En wie Lectrr kent weet dat hij geen hand voor de mond houdt als het gaat over politieke satire en commentaar. België kent sowieso heel wat goede cartoonisten die nogal graag hun visie op de gebeurtenissen van dat moment aantonen, maar in mijn opinie doet niemand het beter dan Lectrr.
En hoe je het draait of keert, zijn cartoons niet de beste manier om de geschiedenis te onthouden, dankzij de snedige, korte maar heel accurate manier waarop datgene dat op die dag is gebeurd wordt aangebracht? Satire, ironie, sarcasme... allemaal zijn dat geweldige manieren om een boodschap over te brengen. En wie beter dan cartoonisten kunnen de ellende van de dag vorm geven, in enkele pennentrekken en met wat kleur.
Met zijn ruim driehonderd pagina's keer je in deze bundel dan ook terug tot in 2011 en brengt Lectrr je pagina per pagina, cartoon per cartoon tot in 2025. En er mag met alles gelachen worden maar terzelfdertijd wordt ook dankzij deze cartoon de waarheid blootgelegd. Bankencrisissen, moeilijke politieke dossiers, begrotingen, verkiezingen en de moeilijke regeringsvormingen, radicalisering en aanslagen, pandemieën en de gevolgen daarvan... alles komt aan bod bij Lectrr!
Geniet dan ook van deze geweldige bundel aan cartoons die ons landje hard op de korrel neemt. En geniet ondertussen ook nog eens van de geweldige karikaturen die Lectrr maakt van onze politici!