een boek vol jeugdig idealisme

Looneybooks79 20 januari 2024

De stem van de jongere door een jongere en voor jongeren… zo kan je ‘Doe maar niet’ samenvatten!

Amirs ‘Doe maar niet’ is het boek dat een stem wil geven, een stem van een jonge kerel, aan de jongeren. Vanuit ‘zijn’ Antwerpen bekijkt hij het maatschappelijk debat en geeft hij zijn visie hierop, aan de hand van zijn eigen ervaringen vooral. Opgegroeid in een kansarm gezin wil Amir tonen dat je toch kan opboksen tegen het establishment en deuren kan laten opengaan, hoewel die vaker gesloten blijven voor kansarmen of mensen met een andere origine. ‘Doe maar niet’ zeggen ze dan! Maar net daardoor doet Amir net wel wat ie wil!

Ik leerde Amir kennen via een aantal tv-optredens (recent nog bij ‘Vrede op Aarde’ op VRT1BE) en je merkt dat deze jongen ambitieus is, klaar om de wereld te tackelen. Hij was ook twee jaar voorzitter van de Vlaamse jeugdraad en ik vermoed dat hij zijn rechtenstudies zonder enig probleem zal afwerken, zo gedreven is hij.

Is het een goed schrijver? Dat valt een beetje te betwijfelen want het boek grijpt je niet elk moment vast. (Hij is columnist voor Knack, waarschijnlijk werkt zijn schrijven beter in columns). Amir pent vooral een aantal clichés neer die het beluisteren waard zijn, maar voor een zekere doelgroep (voornamelijk jongeren). Hij zit vol ambitie, vol idealisme en vol toekomstperspectieven en dat straalt ie dan ook wel uit in dit boek.

Dus is de boodschap duidelijk die Amir wil overbrengen? Ja, die is heel duidelijk! Ga niet bij de pakken zitten, laat je niet door anderen ontmoedigen en laat je afkomst niet je toekomst bepalen! Ga ervoor, no matter who you are of waar je vandaan komt! Streef je doelen na!

Ik ben ervan overtuigd dat we van Amir in de toekomst nog zullen horen! Hetzij op tv, in de politiek… Zijn jeugdige gedrevenheid zal hierbij helpen! Doe maar wel, Amir!

Meer recensies van Looneybooks79