McAlpine chaos
Elk jaar brengt Karin Slaughter ons een nieuwe thriller en in 2024 was dit een nieuw deel, het twaalfde intussen al, in de Will Trent reeks.
Sara en Will zijn op huwelijksreis naar een afgelegen bosrijke lodge, The McAlpine Family Lodge, diep in de Appalachen, zonder mogelijkheid tot contact met de buitenwereld. Will heeft Sara verrast met dit verblijf om allebei even weg te kunnen zijn van hun drukke jobs en hun gewone leven. Eén voorwaarde die ze samen af hebben gesproken is dat ze liegen over hun job, om te vermijden dat er vervelende vragen opduiken bij de andere gasten én de uitbaters. Maar dan gebeurt het onvermijdelijke! Tijdens een nachtelijke vrijpartij worden Will en Sara opgeschrikt door een schreeuw. Will rept zich naar waar het geluid vandaan komt en ontdekt de uitbaatster van de lodge, Mercy McAlpine. Ze ligt in het water, verschillende keren neergestoken met het mes nog steeds in haar rug. Will komt te laat maar Mercy kan nog een laatste boodschap fluisteren voor haar zoon, Jon.
Als Will en Sara een onderzoek beginnen, nadat ze ook het GBI hebben laten komen (Faith komt in een voor haar oncomfortabele situatie terecht - ze heeft niks met natuur, kamperen of bos), ontdekken ze dat de familie McAlpine allemaal wel geheimen hebben en liegen over iets. Het is kwestie van deze leugens te kunnen ontdekken en op die manier de dader te vinden van de moord op de enige persoon die de lodge rendabel wist te maken, maar ook de enige persoon die alle geheimen van de rest van de familie kende. En dan zijn er nog de andere gasten die elk op zich ook hun geheimen verbergen! Zoeken naar de dader zal voor Will, Sara en Faith geen makkelijke klus worden.
Karin Slaughter wist me eerder al te overtuigen van haar talent om een verhaal op te bouwen en een whodunnit te vertellen, ons als lezer op het verkeerde been te zetten en uiteindelijk pas op het einde de dader of daders uit haar mouw te schudden. Maar bij dit boek had ik het heel snel door hoe het zat. Opnieuw, ik heb dit eerder al meegemaakt en in recensies verteld, heeft dit mijn leeservaring niet slechter gemaakt, integendeel. Ik was tot op het laatste nog in twijfel maar geleidelijk aan merkte ik wel dat mijn voorspelling uitkwam. Dat maakt het net leuk (het is alsof je naar De Mol zoekt in het gelijknamige tv-programma) waarbij de twijfel ervoor zorgt dat je blijft lezen. En toegegeven, verdwalen in een Karin Slaughter boek is nooit een straf eigenlijk. Zij weet als geen ander een verhaal op te bouwen. Ze is ook niet enkel de Queen of Crime maar ook de Queen of Trauma, iets wat in haar boeken heel vaak terugkomt. Je zou je bijna afvragen of Karin wel zo'n leuke jeugd gehad heeft, want haar talent om traumatische ervaringen te beschrijven doen soms té realistisch aan!
Met 'Waarom we logen' heeft Slaughter ook een Sherlock Holmes meets Hercules Poirot meets Miss Marple whodunnit geschreven, of zoals ze het zelf noemt, 'een locked room thriller'!
Ik heb nog heel wat boeken van Slaughter in te halen (iets dat ik echt eens moet inplannen) maar gelukkig zijn de boeken uit de Will Trent reeks afzonderlijk te lezen. Het is eerder mijn eigen obsessief compulsief gedrag dat me ertoe aanzet om boeken op de volgorde van publicatie te willen gelezen hebben. Dus ook dat komt zeker in orde (eerst een aantal andere reeksen afwerken en dan focus ik me volledig op Karins boeken).
Wie het boek leest zal op een bepaald moment in het verhaal merken dat ook Karin Slaughter weet wat meta-schrijven is, door te verwijzen naar de tv-serie die werd gemaakt gebaseerd op de Will Trent-reeks, te zien via Hulu en Disney+.
Deze limited edition bevat niet enkel een mooie kaart (zowel aan het begin van het boek als achteraan verwerkt in de hardcover kaft) van de McAlpine Lodge, maar ook een interview met auteur Karin Slaughter én een weggelaten scene die speciaal voor deze editie werd bijgevoegd.
In 2025 komt haar nieuwe boek eraan, Gebroken Engelen, maar dat wordt een standalone.