“Besmeurd met vetvlekken”

Looneybooks79 08 april 2025

Het dochtertje van Joost Vandecasteele en zijn vrouw wordt op Kerstavond zwaar ziek, blijkbaar met een bloedvergiftiging, en moet dringend naar de spoedafdeling. Onzekerheid raast doorheen het hoofd van beide ouders en een gevoel van onmacht overheerst. En op datzelfde moment wordt ook Joost zelf ziek, een probleem aan zijn oog, waardoor hij zelf ook van de ene naar de andere dokter moet om de oorzaak te ontdekken. De radeloosheid, onzekerheid, onmacht en vooral de surrealistische werking van de gezondheidszorg, in een land waar deze altijd hoog in het vaandel werd gedragen, zorgt ervoor dat Joost op het randje van woede balanceert.
Maar Joost is en blijft iemand die zelfs de moeilijke momenten met een gezonde dosis humor weet te vullen en dat straalt ook enorm af in dit boek waarin hij de medische wereld op de korrel neemt. En wees gerust, Joost heeft een heel sarcastische, met momenten heel ironische, maar vooral heel snijdende manier van zijn humor te verwoorden. Zo ook in 'Krijstijd' waardoor je enerzijds met tranen in je ogen leest hoe zijn pasgeborene worstelt met haar ziekte en hoe haar ouders moeten toezien en machteloos afwachten, en anderzijds de tranen in je ogen schieten van het lachen als hij zijn eigen situatie, de oogonderzoeken en de (on)nodige opnames in het ziekenhuis, in beeld brengt! Twijfel niet, lees dit!
Joost Vandecasteele zat ook bij Bart Schols in De Afspraak op VRT Canvas onlangs om te praten over de release van dit boek. Daarin vertelt hij onder andere hoe belangrijk het voor hem was om dit van zich af te schrijven en het op die manier een plaats te geven. En voor de eerste keer sinds ik Joost op tv zag, zag ik een man met emotie en vooral veel liefde zitten. Het interview brak bijna mijn hart! Een ziek kind doet veel met een mens, zo blijkt alvast!
Joost is schrijver, scenarist en stand up comedian. Van zijn debuut ‘Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij’ werd een briljante tv-serie gemaakt, Generatie B! Een echte aanrader als je hem nog ergens vinden kan! Als je naar deze serie kijkt, dan begrijp je zijn sarcasme en manier van naar de wereld kijken, zeker vanuit zijn voormalige woonplaats in Brussel. Als sarcasme een gezicht had, kreeg je een foto van Joost te zien!

Meer recensies van Looneybooks79