Advertentie

Ik las Amalia, Prinses van Oranje.
Het boek is verrassend boeiend en leest makkelijk weg. Een aanrader voor historische roman liefhebbers.

Het boek is een goede mix van feiten en fictie. Je krijgt een kijkje in de adellijke kringen in de 16e eeuw. Affaires, bedrog en hoogverraad waren orde van de dag. Verstandshuwelijken om hoger in de adelijke stand te komen.

Amalia, hofdame van Elizabeth Stuart, vlucht vanuit Heidelberg naar Den Haag.
Ze willen naar Engeland maar Elizabeth’s vader geeft hier geen toestemming voor. Al snel komt ze in aanraking met Guntersteyn ( Willem van Oldebarnevelt) die aan de Kneuterdijk opzoek is naar belangrijke papieren. Amalia raakt geïnteresseerd in hem en langzaam ontstaat er een verhouding. Dit alles moet in het geheim want al snel blijkt Guntersteyn de zoon van een landverrader te zijn. Amalia moet keuzes maken en komt in moeilijke situaties terecht. Frederik Hendrik geeft haar vanaf de eerste ontmoeting in Den Haag te kennen geïnteresseerd te zijn in haar. Amalia die vele jaren jonger is valt nog niet voor zijn escapades maar bedenkt later wel een plan om Elizabeth een hak te zetten.

Het komt uiteindelijk tot een huwelijk met Frederik Hendrik maar Amalia stoot een flink aantal keren haar neus in vertrouwen en affaires. Ook blijkt ze hoogmoedig te zijn wanneer ze zeggenschap wil hebben in de politiek, een rol die enkel voor mannen is weggelegd in die tijd.

Uiteindelijk vond ze berusting in haar lot en haar huwelijk met Frederik Hendrik. Ze krijgt een adviserende rol en komt er achter hoe ze wordt verraden. Toch blijft ze het hoofd hooghouden.

Het boek is verrassend boeiend en leest makkelijk weg. Een aanrader voor historische roman liefhebbers.Reacties op: aanrader voor de historische romanliefhebbers

16
Amalia - Matthias Rozemond
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners