Originele en ontwapenende autobiografie

Luc Steensels 18 november 2025
Weer een toevalstreffer die ik vond tussen de aanwinsten van de lokale bibliotheek. Deze autobiografie van Geoff Dyer speelt in het naoorlogse Engeland. De schrijver is geboren in 1958 in Cheltenham, een stad in de Engelse regio gekend als de Cotswolds (gelegen tussen Bristol, Oxford en Birmingham).
Op bepaalde momenten ben ik jaloers op het fenomenale geheugen van de schrijver. Hij herinnert zich ongelofelijk veel over zijn kinderjaren en beschrijft dat met veel rake observaties en details. Sommige mensen hebben deze gave, bijvoorbeeld mijn oudste broer had wat dat eveneens betreft eveneens een fenomenaal geheugen.
Maar wat maakt deze roman zo goed en lezenswaardig? Ten eerste de omkadering en de sfeerschepping. Je voelt je thuis in zijn beschrijvingen. Deze zijn vaak ontwapenend eerlijk, ook over zijn eigen ontwikkeling. Bovendien zijn de herinneringen nooit bitter of negatief. Zelfs als hij daar alle reden toe lijkt te hebben, wordt hij nooit haatdragend en stelt zich mild op voor de mensen met wie hij samenleeft en zijn jeugd en adolescentie doorloopt.
Het hoeft niet spectaculair te zijn om je toch te raken, al is het maar omdat je gelijkaardige ervaringen gehad hebt. Als leeftijdsgenoot - weliswaar aan de andere kant van het Kanaal - vond ik heel veel treffende interesses en paralellen. Het feit dat het leven zich afspeelt in Engeland helpt ook in mijn appreciatie voor het boek. Ik vind Engeland een heerlijk land om te vertoeven en die voorliefde wordt alleen nog maar versterkt door dit boek.
Dus al bij al een dikke aanrader van deze kleine cowboy met bolhoed en sheriffster op de pijp van zijn broek (op de cover van dit leuke boek).

Meer recensies van Luc Steensels

Madison is de perfecte vrouw, met het perfecte gezin en het perfecte leven waar iedereen van droomt. Alleen is het één grote leugen... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.