Liefde in het New York van de roaring twenties

Luc Steensels 30 januari 2026
Helaas kan ik het enthousiasme van de meeste andere recensieschrijvers over dit boek niet delen. Fascinerend tijdsdocument? Het feit dat een boek 100 jaar geleden geschreven werd dorr een vrouw die al bijna 70 jaar geleden overleden is, maakt het nog geen geweldig boek. Grote romans zijn immers per definitie tijdloos. In deze 'Ex-vrouw' beschrijft Ursula Parrott de teloorgang van een veel te jong en onbezonnen afgesloten huwelijk tussen twee jonge mensen. Er wordt soms nogal licht over bepaalde gebeurtenissen heengestapt (ik zal hier geen voorbeeld geven om het verhaal niet te spoilen, maar zij die het boek lazen begrijpen hopelijk wat ik bedoel), vind ik persoonlijk. Het grote verdriet wordt vakkundig weggedronken in losse scharrels en min of meer trouwe vriendschappen. Ik denk dat dit boek hoe dan ook eerder de vrouwelijke lezers zal aanspreken, want er is steeds veel aandacht voor uiterlijkheden en kleding als ik dat zo mag noemen. Voor mij maakte dat het lezen moeilijker en langdradiger. Maar vooral de swingende emoties van de protagonisten verklaren mijn harde score van slechts 2 sterren.

Meer recensies van Luc Steensels