Leuke meevaller

Luc Steensels 07 november 2025
Dit boek dateert al van 1988. De Britse schrijfster Celia Dale is inmiddels al overleden, maar ze heeft toch een aantal remarkabele boeken nagelaten. Een ervan is recent vertaald en werd door mij opgepikt bij een van mijn strooptochten door de plaatselijke bibliotheek. Op die maniezr ontedek je nogal eens wat. Dit is een verrassend boek over een misdaad die nu weer zeer actueel is, al is de modus operandi aangepast aan de huidige tijd en media. Online oplichting speelt in op de hebzucht van mensen en tracht hen ook in hun isolement te raken. Hier gebeurt dat ook maar dan in een deur-aan-deur scenario en met als doelgroep oude en vereenzaamde bejaarden in de anonieme grootstad. Maar ook de andere kant van de misdaad wordt belicht, als een politieagent belangstelling krijgt voor het in eerste instantie onverdachte overlijden van een oude dame. En op die manier komen de verhaallijnen elkaar tegen. Het verhaal charmeert door de soms badinerende vertelstijl en de complexloze karakterisering van de protagonisten. Dus geen sensatie-zoekerij, geen cliffhangers, geen onwaarschijnlijkheden, maar een geloofwaardige roman die je zelf laat oordelen. Zo blijkt het uiteindelijk een leuke leeservaring te zijn, uit een onverwachte hoek!

Meer recensies van Luc Steensels

Dé grote hit uit Frankrijk en de start van een serie met een duale tijdlijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.