Bundel over bijzondere banden en herkenbare verhaaltjes

LucasBlancke 11 oktober 2024
Gedichten bundel over familiebanden. Er staan grappige verhalen in het boek over de hoofdpersoon die denkt dat zijn ouders niet zijn echte ouders zijn, omdat hij zo verschillend van hen is.
Er staat een gedicht in de gedichtenbundel over ijsjes halen met oom Johan. Er wordt in het boek beschreven dat oom Johan gelukkig snel kan rijden met zijn scootmobiel, want anders zouden de ijsjes smelten. Ook staat er in deze gedichtenbundel een gedicht over uit huis gaan en op kamers gaan. Er wordt dit dicht gedichtje beschreven wat de moeder hiervan vindt als ze elke avond de borden op tafel zet.
Zelf raakte mij het verhaal over de op kamers gaan, omdat ik mij zelf niet zou kunnen in beelden hoe het zou zijn om met 1 dierbaren minder te zijn. Verder vond ik 'het ziek zijn' gedicht een mooie tekst, omdat ik mij heel erg herken in hoe dat voor mij vroeger ook voelde dat ik dan ook zo verzorgd werd dat ik daar ook snel van opknapte. Het gedichtje over de kalender vond ik wel een van de grappigere teksten, omdat er heel expliciet werd verteld dat het nieuwe vriendje van de zus met potlood geschreven werd op de kalender, omdat ze al zoveel exen had.

Dit gedichtenbundel is een leuk en grappig boek, al moet ik erbij zeggen dat ik het boek niet voor alle leeftijden bedoeld vind omdat er ook gedichten in terug komen dat vooral kleine kinderen in de onderbouw 'minder snel aangaan' en dat er een aantal gedichten in zitten die om redenen niet bij hun leeftijd vindt passen.

De gedichtenbundel bevat geloofwaardige maar iets wat overtrokken verhalen, omdat ik mij in een paar dichten wel in kan herkennen, maar als ik het voorbeeld geef over de superneus van tante Dorien vond ik dat een iets wat overdreven verhaal.

Ook kwam uit dit gedichtenbundel sterk naar voren dat de dichter wil laten zien dat er meer bestaat dan in hokjes denken. Zo kwam er door de gedichtenbundel heen personages aanbod zoals Tante Ben waarbij in het gedicht de vraag werd gesteld of het personage een man of vrouw is. Ook kwam bij het gedicht 'Op wie ben ik?' aanbod dat de broer van de hoofdpersoon op een jongen uit zijn klas is. Zulke zinnen zou je niet zo snel terugvinden in een ouder boek, maar hiermee wilt de dichter aandacht besteden aan deze groep.

Verder had dit boek ook de intentie om te laten zien dat een familie niet perfect hoeft te zijn.

Meer recensies van LucasBlancke