Leuke weetjes over alle bijzondere dieren

LucasBlancke 16 oktober 2024
Wist je dat een reuzenmiereneter op één dag wel 35.000 mieren kan vangen en een boa niet met zijn giftanden beesten dood maakt, maar door ze fijn te knijpen met hun slangachtige lichaam? Wist je dat een Afrikaanse wilde hond besluit op jacht te gaan door te gaan niezen, als er genoeg honden niezen gaan ze op pad. Wist je dat gorilla's, vegetariërs zijn en hun voedselpatroon bestaat uit het eten van bladeren en vruchten. Door te niezen, kan een zeeleguaan zijn extra zouten verliezen dat hij binnenkrijgt bij te veel water. Wist je dat de roze kleur van flamingo's zijn afkomstig van hun voedselpatroon, doordat ze garnalen en plantachtige algen eten. Wist je dat octopussen blauw bloed en wel 3 harten hebben? Wist je dat het schubdier de enige zoogdier dat schubben heeft en vleermuizen de enige zoogdieren zijn dat kan vliegen? Door hun huid tussen hun vingers worden hun handen vleugels. Wist je dat een ijsbeer we een halfjaar lang zonder voedsel kan en ze in het oude Griekenland de sprinkhanen hielden als huisdieren doordat ze door hun geluiden 'muziek' maakten?

Dit is een mooi boek geschikt voor basisschoolkinderen vanaf de leeftijd 9 jaar, al vind ik het ook een boek geschikt voor wat oudere kinderen en volwassenen. In dit boek wordt kort en bondig beschreven wat de bijzonderste kenmerken van de beschreven dieren zijn. Ook kunnen de lezers zich in dit boek verwonderen over de beschreven dieren. De structuur van dit boek bestaat uit allereerst een inhoudsopgave waarin een overzicht staat van alle dieren die in het boek worden beschreven. Daarna loopt het boek door naar het gedeelte waarin alle beschrijvingen staan; elk dier heeft standaard twee bladzijden. Op bladzijden 212 - 213 staat er een levensboom afgebeeld en op de laatste bladzijden staat er een duidelijke woordenlijst. Elk dier wordt in dit boek beschreven in 12 tot 16 regels en staat er op elke bladzijden een grote foto en illustratie van het desbetreffende dier. Het boek beschikt niet over een inhoudelijke structurele samenhang, omdat het geen verhalend boek is maar een informatie boek. Het boek heeft een duidelijke opzet, omdat er voor ieder dier structureel 2 bladzijden gereserveerd zijn en er bij elk beschreven dier standaard 1 grote foto en 1 illustratie op de bladzijdes afgebeeld staan. Ook is de manier waarop de tekst beschreven staat samenhangend, omdat elke dier op een enthousiaste wijze wordt beschreven door veel bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken die een extra dimensie aan de beschrijving geven zoals: puntige, kwaadaardige, vreemde, gevaarlijke, mooie en grote. Door deze woorden krijgen kinderen meer een indruk hoe de dieren eruitzien, hoe ze juist gevaarlijk of dat helemaal niet zijn en of ze groot of klein zijn. De intentie van de schrijver is het informeren van de lezer door bijschrijvingen en bijzondere kenmerken over alle bijzondere dieren te geven doormiddel van kort en bondige beschrijvingen over de dieren en de grote plaatjes van deze bijzondere wezens de weergeven.

Mooie citaten:

'Giraffen zijn zelfs zo groot dat er andere dieren op ze leven. Denk aan Ossenpikkers die zich vastklampen aan hun vacht en opzoek zijn naar bloedzuigende teken, die ze opeten!' - blz 14
'Bij een hardloopwedstrijd zou een struisvogel het van jouw winnen, al deed je nog zo je best!' - blz 42
'In Australië leven 2 keer zoveel kangoeroes als mensen.' - blz 48
'Orang-oetan betekend persoon van het woud!' - blz 81