Mooi verhaal

LucasBlancke 28 september 2024
Chrisje woont in Zeerijp (Groningen) waar ze in dit dorp naar groep 8 zou gaan en een leuk jaar zou krijgen, omdat de eindmusical eraan zat te komen. Doordat er in Zeerijp regelmatig aardbevingen plaats vinden door de gaswinning in Groningen, verhuisde haar beste vriendin Roosje naar een ander dorp en besloten elkaar brieven te blijven schrijven. Chrisje wilde graag verkering met Mees, omdat hij in haar ogen de enige is die 'de regels snapt'. Helaas voor Chrisje bleef na de zomervakantie de stoel van Mees leeg, omdat zijn ouders hadden besloten om naar de grote stad Groningen te verhuizen. Even later op een normale schooldag veranderde het leven van Chrisje en al haar klasgenootjes toen er een aardbeving was terwijl ze op school waren. Alles trilde en beefde, maar iedereen bleef ongedeerd, behalve het schoolgebouw. Doordat het gebouw te zwaar beschadigd was, werd besloten om het gebouw te sluiten voor groot onderhoud en de klas naar een noodlokaal moest. Omdat het huis van de opa van Chrisje ook was beschadigd verbleef hij een hele poos bij hun in huis en sliep in hun huiskamer, mede doordat zijn huis bijna onleefbaar was door vorige aardbevingen. In het huis van opa kon je bijvoorbeeld geen soep uit een kom eten, omdat door de scheve vloer het water zou laten overstromen. Ondertussen was de hele klas van Chrisje bang dat ze naar een school in Loppersum zouden moeten, omdat het schoolgebouw opknappen te duur zou worden. Toen Chrisje en haar klasgenootjes dit hoorde startte ze met meester Piet inzamelingsactie in die helemaal niet verliep zoals het moest. Meester Piet verdween waardoor ze les van mevrouw Snot kregen waar de klas niet erg fan van was. Chrisje en haar klasgenootjes gingen opzoek naar meester Piet en bedachten een plan om in zijn huis te komen, omdat ze dachten dat de meester het ingezamelde geld hadden verstopt. Toen Gemma straf had gekregen van mevrouw Snot en stiekem in haar kamertje ging en een briefje zag met daarop 'vergadering overname school def' brak er grote onrust uit. Het briefje zou namelijk betekenen dat hun geliefde school zou sluiten en ze naar een andere school in een dorp verder op moesten. Ze gingen langs het huis van meester van Loon, omdat volgens hun iedereen verdachte was in de zaak van het gestolen geld. Ze drongen zijn huis binnen, maar ook ditmaal mislukte de plan volledig, omdat meester van Loon hun ontdekte. Op een andere dag kwam Chrisje samen met haar hond Bibi terug naar het huis van de meester en deden ditmaal een schokkende ontdekking! Ze vonden namelijk een enorm dreigend briefje! Omdat het bijna zeker was dat ze naar de nieuwe school in Loppersum zouden gaan, ging de klas als kennismaking met de hele klas fietsen naar het dorp. Onderweg was het koud en niemand had er echt zin in, ook omdat het 20 minuten duurde door het bizarre weer. Toen ze voor de zoveelste keer in het huis van meester van Loon binnendrongen betrapte de meester ze weer, waarop hij vertelde dat het te laat is en de school is verkocht aan meester van Loon. Ook gaf hij toe dat hij het geld in zijn bezit had met de reden dat mevrouw Slob het niet in het lokaal wilde hebben. Meester van Loon had veel geld geboden op hun oude school, omdat dit hem veel geld zou opleveren. Als tegenbeweging besloot de klas die vrijdag te protesteren. Ze liepen met z'n alle voor het huis van meester van Loon en kwamen toen tot een hele mooie ontdekking. Mevrouw Snot vertelde tegen meester van Loon dat het contract van de verkoop van de school aan meester van Loon nog niet was getekend door mevrouw Snot, waardoor de school gewoon openblijft. Ook kwam meester Piet weer terug en vertelde dat het ingezamelde geld niet besteed ging worden aan het opknappen van de school, omdat daar al een andere oplossing was gevonden, maar voor een superleuk schoolfeest. De hele klas was blij en Chrisje ging naar huis waar ze nog minutenlang op haar trampoline zou springen. En ohja wil je nog weten hoe het met de verkering afliep van Chrisje; uiteindelijk kreeg ze het lang verwachtte verkeringsbriefje ditmaal van Jacob. Chrisje besloot NEE aan te kruizen, omdat ze in haar eigen woorden er geen zin in heeft.

Het boek gaat over verdwijnen, gemis, verliefdheid en angst. Ik vond het een vrij simpel boek om te lezen al vond ik dat er iets te veel hoofdstukken in stonden. Het boek heeft een mooi onderwerp, omdat er verschillende aspecten in het verhaal komen. Gemis en verdwijnen gaan tegelijk samen met angst en de verliefdheid van Chrisje. Door dit verhaal gaan kinderen beter begrijpen over de aardbevingstoestand in Groningen en kan het kinderen laten denken in de omstreek waar aardbevingen plaats vinden dat ze niet de enige zijn en dat er ook aandacht voor uit gaat. Dit boek geen namelijk laagdrempelig aandacht aan de aardbevingsproblematiek en geeft het een veel persoonlijker inzicht in het probleem van de aardbevingen doordat een 'fictief' verhaal wordt verteld over de problemen in Groningen. Al is het verhaal dus fictief, toch is het gebaseerd op het echte verhaal omdat er wel dingen in zitten die wel echt gebeurd zijn.

Ik vind het verder ook een origineel boek, omdat het best bijzonder is dat een er een kinderboek over de aardbevingen in Groningen is gemaakt wat speciaal voor kinderen is geschreven. Ik vind het leuk dat er een hele verhaallijn is geschreven en er tegelijk aandacht wordt gevraagd voor de aardbevingen in Groningen. Hiermee wil de schrijfster de nood laten zien en is dit verhaal ook erg spannend voor de jeugd.

Meer recensies van LucasBlancke