Aardig boek
'Aardig' klinkt wat lauw. Toch is dit een goed boek. Echter, wat mij tegen begon te staan, en wat ook de reden is dat dit, in mijn ogen, geen meesterwerk (bij verre na niet) is geworden, wat het qua verhaal aanvankelijk wel in potentie had, is de iets te nadrukkelijke gekunsteldheid waarmee de verhalen tot 1 boek zijn gesmeed en de onnavolgbare geëxcalteerde toon die de schrijfster tot de laatste bladzijde weet aan te houden. Het zijn eigenlijk een aantal boeken die tot 1 geheel zijn 'geweeft' met als doel om de familiegeschiedenis uit de doeken te doen aan ene Brilka, waarbij af en toe slim
(compliment!), deze betrokken wordt als actieve luisteraar/lezer (wat na 100 keer wel wat irritant begint te worden).
Normaal gesproken hou ik niet van familiesaga, maar mijn interesse in de bizarre geschiedenis van Rusland en diens buren hebben me door het boek, waarin de schrijfster handig gebruik heeft gemaakt van de inmiddels digitaal overvloedig aanwezige informatie hieromtrent, door deze als kapstok voor familiale dramatiek te gebruiken, heen gesleept (als je na 300 bladzijdes het boek eigenlijk wil wegleggen, maar je al te ver gevorderd waant om dat te doen, dan mag je gerust spreken van een readers-trap, haha).
Samenvattend: goed boek maar iets te gekunsteld.