Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een literaire parel, schitterend in het thrillergenre!

Mads Bruynesteyn 10 november 2014

De Amerikaanse Donald Ray Pollock (1954) werd voor Al die tijd de duivel bekroond met de Grand prix de littérature policière 2012 en de Prix Mystère de la Critique 2013. Voor zowel het Franse 'Lire' als het tijdschrift 'Rolling Stone' was het het boek van het jaar. Later dit jaar verschijnt de verhalenbundel Knockemstiff, maar vers van de pers is in Nederland en Vlaanderen de kleurrijke literaire thriller Al die tijd de duivel.

Al die tijd de duivel  is een buitengewoon doch geniaal boek, vol indrukwekkende personages. Een afgelegen gebied in Ohio is de plaats waar het zich hoofdzakelijk afspeelt, in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Hoofdpersoon is Arvin Eugene Russel, wie we gedurende zijn eerste achttien levensjaren volgen. Arvin is opgevoed door vrome ouders en de lastige relatie met zijn stugge en sterk religieuze vader hebben hem gevormd tot wie hij is. Als zijn moeder overlijdt aan de gevolgen van kanker, ondanks de heftige gebeden en offers van vader en zoon, verandert zijn leven volkomen. Kort na de dood van zijn moeder, pleegt zijn vader zelfmoord en wordt Arvin verder grootgebracht door zijn oma. Hij groeit op tot een volwassen man die  - hoe goedwillig hij ook is - leert hoe belangrijk het is om zijn daden te verantwoorden en schroomt een portie geweld daarbij niet. Bovendien keert hij zich af van God, iets wat zijn vader hem nooit vergeven zou hebben.

Naast Arvin zijn er een handvol andere personages die van Al die tijd de duivel  een authentieke literaire thriller maken. Carl en Sandy reizen met de auto door Amerika om lifters te doden en komen vaak ‘s winters terug naar Ohio om geld te verdienen voor het volgende moordseizoen. Lee Bodecker is de sheriff van een kleine stad die probeert zijn volk onder controle te houden, maar zelf ook geen lieverdje is. En dan het opmerkelijke duo Roy en de invalide Theodore die het land doortrekken om het geloof op een extravagante wijze te prediken. Al deze mooie mensen vormen het centrum van Al die tijd de duivel  en proberen ieder op hun eigen manier de nachten te overleven.

Donald Ray Pollock schrijft in een vloeiend proza en neemt de lezer mee in een wanhopige strijd tussen goed en kwaad; de ruwe slechtheid in de mens versus goedwillige karakters. Pollock koestert een fascinatie voor het Amerikaanse leven na de Tweede Wereldoorlog en hanteert een prettig leesbare, tijd-kenmerkende stijl. Hij weet diepte en inhoud aan zijn verhaal mee te geven en heeft het boek met een gedachte geschreven, die hij perfect op het papier overbrengt. Al de hoofdrolspelers worden gedreven door religieuze overtuigingen, daar bij de meesten de duivel bezit van hen heeft genomen. Maar hoewel de grove en barslechte daden in het boek voor de lezer onbereikbaar zijn, kruipt het verhaal in je hoofd en neemt het langzaamaan bezit van je, waardoor het haast banaal aanvoelt. Alsof je de extreme personages in het dagelijks leven tegen zou kunnen komen.

Op een van de laatste bladzijden is te lezen dat Uitgeverij Karaat ‘zowel jong en fris literair werk als onbekende moderne klassiekers aan het Nederlandstalige publiek wil aanbieden’. Al die tijd de duivel  is het bewijs dat dit doel volkomen geslaagd is, want Pollock overdondert je, schokt je en vertelt een indrukwekkend, aangrijpend verhaal dat je nog lang zal bijblijven. Een literaire parel, schitterend in het thrillergenre!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mads Bruynesteyn

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.