Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Americana ten top!

Mads Bruynesteyn 27 maart 2017

‘Een boek over Trump-stemmers’ staat er op een aanbevelingssticker in de boekhandel. De sticker is geplakt op Montana, de debuutroman van de Amerikaan Smith Henderson. Hoewel het verhaal zich afspeelt in het tijdperk Reagan en de personen in het boek weinig van doen hebben met politiek, kan de boekhandel best eens gelijk hebben. Het verhaal wordt bevolkt door aan lagerwal geraakte figuren; de onderkant van de samenleving, wonend in Montana. Hun ontevredenheid zou geleid kunnen hebben tot een stem op de huidige president van de VS. Henderson biedt hen de helpende hand in de persoon van maatschappelijk werker Pete Snow.

Pete helpt mensen die op de rand van hun (sociale) afgrond staan of hier zelfs al overheen gevallen zijn. Geweld, drugs en verwaarlozing zijn zowel de oorzaken als de gevolgen hiervan. Het frappante is dat Pete degene is die misschien wel het meest wankelt. Gescheiden van een overspelige echtgenote, die hun verbeten dochter Rachel van hem wegneemt en hem aan zijn lot overlaat, leeft hij in een afgelegen hut zonder water en elektriciteit. Pete staat er helemaal alleen voor en zijn emotioneel loodzware job leidt hem af van zijn eigen problemen. Dit laatste is de reden dat hij te laat ontdekt dat Rachel hem nodig heeft; ze ontmoet een fout vriendje, laat zich door hem meevoeren en loopt weg uit Montana, haar ontredderde vader achterlatend.

"Een onuitsprekelijk verdriet. Hij had zoveel lijden gezien, maar had dat nooit anders dan uit de tweede hand ervaren. Nu hij het zelf had, vers en zijn eigen leed. […] Hij had niets geweten."


Op een dag ontmoet Pete een vreemde, verwaarloosd ogende jongen, genaamd Benjamin Pearl, die vanuit de wildernis Pete’s dorp is binnengewandeld. Pete ontfermt zich over de jongen en brengt hem naar zijn vader Jeremiah Pearl. Vader en zoon leven in het bos rondom het dorp en trekken van kamp naar kamp. Ze zijn op vlucht voor de FBI, de reden houden ze voor Pete verzwegen. Hij probeert hun vertrouwen te winnen door hen van proviand te voorzien, maar dringt niet echt door tot de anarchistische Jeremiah. Het levert gespannen situaties op die Pete alleen maar meer nieuwsgierig maken naar de achtergrond van de twee. Wat is er gebeurd waardoor de getikte vader en de slaafse jongen als oermensen in de natuur leven? Waarom zijn ze gevlucht?

"Pearl is Snow is hijzelf en iedereen."


Montana is een knap staaltje Amerikaanse plattelands-literatuur, zoals we dat kennen van grootheden als Annie Proulx, Ron Rash en Cormac McCarthy. De staat Montana is het gebied waarover Henderson schrijft, de jaren tachtig de periode. Reagan is zojuist president geworden, maar in Montana merken ze er weinig van. Werklozen, alcoholisten en gewelddadige verslaafden vormen het straatbeeld, waar de politiek een afzijdige rol bekleedt. De bewoners zijn anarchisten en vaak fanatieke godsvolgers. Omringd door bergen, rivieren en bossen wonen zij in golfplaten hutten en zijn beren hun directe buren. Henderson schetst een mistroostig beeld, waar geen schrijntje vrolijkheid in voorkomt.

Zijn bijzondere – aan het begin wat lastig te doorgronden – schrijfstijl past precies bij het verhaal. Met zelfverzonnen woorden (van de staat Wyoming maakt hij bijvoorbeeld een werkwoord), gemakkelijke wisselingen van tijdsvorm en opmerkelijke omschrijvingen van plaatsen en personen, schrijft hij volledig in de sfeer van het boek. Het doet wat denken aan Cormac McCarthy, met wie Henderson veelvuldig wordt vergeleken. Het is scherp, ongezouten en direct. In fragmenten tussen het werkelijke verhaal door lezen we via een soort vraaggesprek met Rachel wat er met haar is gebeurd. Het zijn vage stukjes die de eigenzinnige stijl van Henderson extra benadrukken.

Rauw en indringend vertelt Henderson over verscheurde gezinnen, verslaving en misbruik. Het is ellende troef en de misère druipt van de bladzijdes. Henderson bouwt zijn verhaal kundig op, construeert een onvoorspelbaar en rijk plot, en weet te imponeren met expressieve personages. De wereldvisie van Jeremiah vat goed samen hoe de Trump-stemmers (?) denken:

"De wereld is niet meer dan een zandkorrel binnen het grotere geheel van alles wat werkelijk is. Het is dwaas je tijd te verbeuzelen aan de wereld. Dat is navelstaren."


Montana is nog maar het begin van Henderson, maar het is een prachtige litanie van menselijke verdorvenheid; Americana ten top!

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mads Bruynesteyn

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.