Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Luchtig, rauw en plezant

Mads Bruynesteyn 27 februari 2017

Schilderen, muziek en schrijven; het zijn de drie passies van Jonah Falke (1991). Geboren in Ulft, een plaatsje in de provincie Gelderland, vertrok hij naar Enschede om fine art painting te studeren. Na zijn studie werd hij – hoe kan het ook anders - schilder en speelde hij als frontman in zijn band Villa Zeno. Zijn liefde voor de kunst en het vertrekken naar een grote stad heeft Falke verwerkt in zijn debuutroman Bontebrug.

Robert Lowenthal groeit op in het Achterhoekse ‘rooie dorp’ Bontebrug; “een dorp dat vergeten tussen een paar weilanden aan de Duitse grens ligt.” De landelijke contreien en de heersende no-nonsense cultuur zorgen voor een avontuurlijke jeugd, vol kattenkwaad, ontdekkingen en hard werken. “De bevolking vergrijst want de jongeren trekken er weg. Er is geen trein, er komt zelden een bus en van wat er zicht in de rest van het land afspeelt heeft men geen flauw benul.” Toch kiest Robert, geheel tegen de dorpstradities in, voor een studie in het verre Amsterdam. Hij kiest voor een studie kunst aan de Rietveld Academie en betrekt een huurkamer in het centrum. De studie is geheel zijn ding, onder leiding van schilderlegende Josef Dietz groeit hij uit tot een bijzondere leerling. Maar aan het leven in de grote stad moet hij wennen. Zijn relatie met de mooie Brona en zijn vriendschappen met enkele medestudenten helpen hem niet zijn twijfels weg te nemen. Heeft hij een goede stap gezet door uit Bontebrug te vertrekken en te kiezen voor een stadsleven, gestuwd door zijn ambities?

Bontebrug is een amusant debuut dat voor enkele uren vermaak zorgt. De korte hoofdstukken leiden je langs leuke belevenissen en anekdotes. Het poepen in een pizzadoos of het op handen en voeten oprapen van glasscherven in een druk Amsterdams restaurant zijn twee van de talloze komische ervaringen die Robert meemaakt. Hij lijkt het naar zijn zin te hebben, maar diep vanbinnen kent hij twijfels en vraagt hij zich af of hij in Amsterdam wel op zijn plek zit.

Met losse flarden van momenten uit zowel het heden als het verleden beschrijft Falke de sporen van Robert, zonder een heldere opbouw. Het ontbreken van een plotlijn is niet per se storend, want ook zonder duidelijke richting leest de roman lekker door. Toch had het verhaal meer diepgang gekregen als er iets meer structuur was aangebracht. De rauwe schrijfstijl heeft enige overeenkomsten met Herman Brusselmans; liefhebbers van hem zullen Falkes werk dan ook zeker kunnen omarmen. De hak-op-de-tak verteltrant, de absurde, soms vulgaire situaties en de bijzondere karakters, die de verschillen tussen de Achterhoek en het stadse Amsterdam goed illustreren.

Jeugdvriend Bertje is een typische dorpsbewoner; in zijn leren jack, een sigaret in de mondhoek, scheurt hij met zijn Zündapp-schakelbrommer langs de weilanden, voor de lol of op weg naar schuurfeesten. Het platte accent van Bertje weet Falke op een treffende manier uit te drukken. “Godomme-naan-toe! […] Das me een pokke end, joh […]”. En dan is daar huisgenoot Ilias Dali, een voormalig soldaat in het leger van Israël die zich het liefst bezighoudt met schietspelletjes en keiharde muziek. Ook Josef Dietz is een figuur apart. Hoewel Robert tegen de schilderdocent opkijkt en zelfs gelijkenissen ziet, vindt hij het ook een vreemd persoon: “Zijn hoofd is net iets te bruin voor de tijd van het jaar en zijn tanden net iets te wit voor een kettingroker. De roem is hem niet naar het hoofd gestegen maar zijn hoofd wel naar de roem." Kleurrijke personages die het verhaal een genoeglijke schwung geven.

Al met al is Bontebrug een goed geschreven expositie, waarbij Falke op een hilarische manier de verschillen tussen de Achterhoek en Amsterdam toont. Luchtig, rauw en plezant. 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mads Bruynesteyn

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.