Even doorbijten
Aanvankelijk is het even doorbijten. Cees Nooteboom is een zeer belezen man en in het begin kreeg ik het gevoel niet alle verwijzingen en symboliek te kunnen volgen. Geschiedenis is het hoofdthema, kan je het pakken en vasthouden? De protagonist doet op eigen wijze zijn poging. Maar zo het boek zich niet onvoorwaardelijk naar de lezer opent en het niet meteen liefde op het eerste gezicht is, zodra de protagonist zijn Sirene ontmoet ontvouwt het verhaal zich in alle schoonheid.
Dit boek speelt zich grotendeels af in Berlijn, die ooit gespleten stad en in Spanje, dat in de historie verscheurde land en is een ode aan de liefde. Zal de dans om het onvoorwaardelijk geluk voor beide geliefden goed uitpakken, gezien hun eigen beider gespleten verledens? Vinden zij hun weg?
Ter begeleiding zijn, zoals in iedere goede tragedie, intermezzo's met commentaar door het alwetende koor der zielen.