Fascinerend
Schrijver Hubert Lampo en fotograaf Paul Koster hebben de handen ineen geslagen en een prachtig uitziend luxe koffietafel fotoboek over Koning Arthur legenden willen produceren. De kleurstelling met witte letter op zwarte achtergrond slaat echter door. Het komt de leesbaarheid niet ten goede en maakt dat de werkelijk fantastische landschapsfoto’s een dreigende lugubere uitstraling krijgen. Bij de foto’s korte fragmenten uit de Arthur sagen, weliswaar redelijk chronologisch maar niet compleet. Daarmee blijven ze wat los rondhangen. Lampo is op dreef en geeft zich moeite om nauwkeurig te duiden waar zijn bronnen zich bevinden en hoe betrouwbaar die bronnen wel of niet zijn. Ook geeft hij steeds aan wat interpretaties zijn en niet vastgesteld kan worden. Hij is duidelijk in wat hij zelf deduceert en welke marges daarin zitten. Goed redactiewerk wat dat aan gaat. Verder knoopt Lampo op onnavolgbare wijze namen, steden, mythen, verhalen en boeken aan elkaar. Lastig te volgen voor de leek die ik ben. De verhalen over de ronde tafel en graalliteratuur worden verbonden met Stonehenge, oude Grieken en Romeinen, Christelijke verhalen, de geschiedenis van Albion en hedendaags carnaval. Fascinerend. Met mate tot je genomen, fascinerend.