Vingeroefening
Dit boek lijkt wel één grote vingeroefening. Een oefening in schrijven: de ‘mystieke ervaringen’ bijvoorbeeld op pagina 135 zijn te kinderachtig om hier te beschrijven en de hoogdravende vergelijking met andere schrijvers op de achterflap wordt bij lange na niet waargemaakt. Dit zijn koddige fantasierijke teksten van vele vele karakters die dit boek bevolken met allemaal hun eigen problematiek en die in hun veelheid allen plat blijven. De interesse in hun wederwaardigheden neemt gedurende het boek flink af.
Het is ook een oefening in het schrijven van sex scènes: tenenkrommend voorbeeld op pagina 101. Maar het boek vult zich met meer ritmisch pompen tot ze gillend klaarkomt. Voor degene die wil: er is ook een lesbische sex oefening.
Verder is het een geduld oefening voor de lezer die op pagina 41 al een boek leest dat ‘deprimerender (is) dan een bezoek aan een moratorium’. We zullen er verder geen juridische verhandeling op loslaten. Mijn advies: stel het lezen van dit boek oneindig uit. Het enige meer deprimerende dan dit boek is een bezoek aan het mortuarium van liefst snel te vergeten boeken.