Advertentie

Het boek speelt zich af in Suriname op de suikerplantage Marienburg, begin 1900.
De suikerplantage is in handen van de Nederlandsche Handels Maatschappij (NHM), de tegenwoordige ABNAMRO.
Het boek gaat over de arbeidscontractanten uit Brits Indie de Hindoestanen en de Javanen uit Indonesie. Slavernij is weliswaar afgeschaft, maar de wijze waarop deze arbeidscontractanten worden behandeld riekt nog steeds naar slavernij. De straffen zijn barbaars en het loon minimaal. Als voor de zoveelste keer het loon wordt verlaagd, komen de arbeidscontractanten in opstand. De directeur van de plantage wordt letterlijk aan mootjes gehakt.
Als represaille maatregel worden de gedode arbeidscontractanten in een massagraaf gedumpt met ongebluste kalk eroverheen. Voor de arbeidscontractanten een gruweldaad. Immers de doden kunnen hierdoor niet reincarneren. De directie van Marienburg vindt dit een goede daad. Maar dan begint het te spoken op de plantage. Kinderen worden ziek, pas benoemde directeuren komen op een gruwelijke manier om het leven.
Ook de familie Bergen die woont op Marienburg ontkomt niet aan de wraak van de geesten.
Zoals alle boeken van Cynthia MacLeod is dit ook weer een pareltje. Je merkt dat er veel research is gepleegd. Ook zijn in het boek foto's opgenomen van de plantage. Ik vond het een zeer leerzaam boek. Alhoewel het boek zich afspeelt in de vorige eeuw, zijn er veel paralellen te trekken naar de dag van vandaag. Als voorbeeld, het onbegrip van elkaars cultuur en de achtergestelde positie van gekleurde mensen,

Reacties op: Interessant stuk historie

15
Tweemaal Marienburg - Cynthia McLeod
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners