Duma is als een schilderij dat langzaam tot leven komt. En soms wil dat leven iets van jou…

Margje_V 09 september 2025
Duma – Stephen King 5 sterren

Laten we eerst eens kijken naar deze fantastische uitgave van dit boek. Het is een plaatje om in je kast te hebben en een must have voor de King fans.

Stephen King’s Duma is geen standaard horrorverhaal, maar een mix van psychologisch drama, het paranormale, kunst en mysterie en verlies en herstel.

Het is alsof King zijn pen heeft gedoopt in de oceaan van het onderbewuste en daarmee een verhaal heeft geschilderd dat zowel troost biedt als huiver oproept.
Na een tragisch ongeluk verliest aannemer Edgar Freemantle zijn arm, zijn huwelijk en zijn grip op de realiteit. Op aanraden van zijn psychiater verhuist hij naar het mysterieuze eiland Duma Key in Florida om tot rust te komen. Maar rust is het laatste wat hij daar vindt.

“Begin met een leeg oppervlak. Het hoeft geen papier of doek te zijn, maar ik vind dat het wel wit moet zijn. We noemen het wit omdat we een woord nodig hebben, maar de echte naam is niets.”

Edgar Freemantle is een man gebroken door het verlies van zijn arm en zijn huwelijk. Zijn ex vrouw Pamela kon zijn woede-uitbarstingen en mentale veranderingen niet aan en verlaat hem op het moment dat hij haar het meest nodig heeft. Toch laat ze hem niet helemaal los.

Edgar is kwetsbaar, maar slim en creatief. Je voelt zijn pijn én zijn groei.

Edgar begint te schilderen. Eerst als therapie, maar al snel blijkt dat zijn kunst iets bijzonders doet. Zijn schilderijen voorspellen dingen. Of veroorzaken ze die juist? Het eiland heeft geheimen. En sommige willen niet verborgen blijven.

Het paranormale sluipt niet als een monster onder het bed, maar als schelpen onder het huis tijdens hoogtij.

Wireman, Edgar’s excentrieke buurman, is een filosofische, Spaans sprekende sidekick met een tragisch verleden. Zijn humor en wijsheid brengen balans in het verhaal.

Elizabeth Eastlake, de oude buurvrouw met een geheim, vormt de schakel tussen heden en verleden. Haar geheugen laat haar in de steek, maar er sluimert nog altijd iets duisters in het doolhof van haar geest.

Ilse, Edgars dochter. Zijn zonnestraal. Hun band is warm, oprecht en ontroerend. Ze is de enige die hem echt begrijpt, en haar aanwezigheid brengt licht in Edgar’s duistere wereld.

Het eiland zelf is een personage op zich. Warm, mooi, maar ook onheilspellend. Alsof de zee fluistert, alsof de schelpen leven, alsof het zand dingen weet.

Stephen King laat zien dat zelfs in een paranormaal verhaal de menselijke relaties het hart vormen. Edgar’s worsteling met liefde, verlies en vergeving raakt je dieper dan je verwacht.

Genre: Spanning/Thriller
Uitgever: Luitingh Sijthoff