Een radicaal experiment
Bertram Koeleman – Dit is jouw tijd (februari 2024 – Atlas Contact)
Recensie door Marianne van Seters – 16 mei - Woordkunst - RTV Lansingerland
Dit is jouw tijd is een roman over het verzwijgen van dingen.
Hoofdpersoon is Mart Rebius – een veertiger
Mart heeft een obsessie met de jaren negentig .
Elke maand organiseert hij een huisfeest - een soort studentenfeeste(omdat hij vroeger nooit actief heeft deelgenomen aan het studentenleven) - met veel drank - hits uit die tijd – kijken naar oude videobanden - om hem het gevoel te geven dat hij achttien is - mobiele telefoons thuislaten!.
De roman begint wanneer zijn moeder hem door de telefoon vertelt dat zijn vader is overleden.
Zijn ouders zijn na zijn eerste verjaardag gescheiden – Marts’ vader heeft een nieuwe vrouw en - Mart heeft niet veel contact gehad met zijn vader.
Vanaf de uitvaart van zijn vader raakt alles in een stroomversnelling.
OP zijn 6e verjaardag is er iets heftigs gebeurd wat hij nu niet meer weet.
Hoe hij ook probeert, hij kan het zich niet meer voor de geest halen.
Dan besluit hij zijn 6e verjaardag na te spelen.
Want hij is ervan overtuigd dat het hier om een sleutelmoment in zijn leven gaat.
Hij gaat proberen zijn verleden te reconstrueren – in de hoop dat zijn herinnering terugkomt.
Dat gaat heel ver:
Hij koopt zijn ouderlijk huis op
Gaat dat precies zo inrichten als toen hij klein was- aan de hand van oude foto’s – tot aan de kleinste details toe – een feest van herkenning voor mensen die die tijd zelf meegemaakt hebben (snijbonenmolen).
Hij huurt acteurs in om zijn familie en buren te spelen, via een castingbureau- de acteurs moeten lijken op familie, vrienden (d.m.v. oude foto’s).
Zijn eigen moeder doet als zichzelf mee.
De man die zijn vader speelt lijkt sprekend op zijn vader.
Om dit allemaal te realiseren moet Mart veel geld hebben, denk je dan.
Mart heeft inderdaad geld – hoe hij er aan komt wordt niet uitgelegd, dat is iets vanzelfsprekends.
Mart begint aan een radicaal experiment – dat doet denken aan een ‘familieopstelling’.
(Een ‘familieopstelling’ is een vorm van psychotherapie om antwoorden te vinden op zaken die je bezighouden. Een familieopstelling bestaat niet uit jouw echte familie. Uit de groep deelnemers kies jij plaatsvervangers voor jezelf, familieleden en/of andere personen waar je mee verbonden ben of je vraag mee samenhangt. Deze mensen noemen we representanten.)
Bertram Koeleman beschrijft bizarre situaties, zoals
Mart als volwassen man in een kinderpyjama, moeder naast zijn bed met voorleesboek op schoot.
‘Gaat niet op deze manier’ zegt Mart, want zijn (nu oudere)moeder heeft inmiddels een leesbril op en dat klopt niet met zijn plaatje: hij wil het precies hebben zoals het was.
Zijn moeder heef sterk de hand gehad in hoe hij zijn jeugd is gaan zien.
Wat Mart weet is wat zijn moeder hem heeft verteld.
Eerst probeert ze zijn zoektocht in de kiem te smoren: ‘Lieverd ik heb echt geen idee waar je het over hebt. Je had een normale jeugd, Mart.’
Mart durft niet verder te vragen naar het echte verhaal. Dat is een taboe.
Hij is bang dat het conflict zal opleveren.
Uiteindelijk krijgt hij zijn moeder zo ver dat ze hem toch iets vertelt.
De ontbrekende stukken uit haar verhaal komt hij later te weten van iemand anders (spoiler).
Een belangrijk thema is: het verzwijgen van gebeurtenissen of het verdraaien van de waarheid kan leiden tot trauma’s.
Wanneer doe je het als ouder goed? Door eerlijk te zijn of juist door af en toe tactvol iets te verzwijgen?
Ik moest meteen denken aan een andere roman, die op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2024 stond: De onbedoelden van Coby Baars over een tweeling die als baby (gescheiden) geadopteerd wordt. Iets wat door de adoptie-ouders verzwegen wordt, maar wat natuurlijk toch uitkomt.
Dit is jouw tijd van Bertram Koeleman is een spannend boek over een heel radicaal experiment .
Dit boek heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar eerder werk van Bertram Koeleman.
Ik heb nog twee boeken van Bertram Koeleman in mijn boekenkast staan:
Het dreigbed (verhalen) en Het wikkelhart (roman), allebei ook uitgegeven door Atlas Contact.
En ik heb veel zin gekregen om die ook te lezen.
================
Recensie door Marianne van Seters – 16 mei - Woordkunst - RTV Lansingerland
Dit is jouw tijd is een roman over het verzwijgen van dingen.
Hoofdpersoon is Mart Rebius – een veertiger
Mart heeft een obsessie met de jaren negentig .
Vanaf de uitvaart van zijn vader raakt alles in een stroomversnelling.
OP zijn 6e verjaardag is er iets heftigs gebeurd wat hij nu niet meer weet.
Hoe hij ook probeert, hij kan het zich niet meer voor de geest halen.
Dan besluit hij zijn 6e verjaardag na te spelen.
Dat gaat heel ver:
Hij koopt zijn ouderlijk huis op
Zijn eigen moeder doet als zichzelf mee.
De man die zijn vader speelt lijkt sprekend op zijn vader.
Om dit allemaal te realiseren moet Mart veel geld hebben, denk je dan.
Bertram Koeleman beschrijft bizarre situaties, zoals
Zijn moeder heef sterk de hand gehad in hoe hij zijn jeugd is gaan zien.
Wat Mart weet is wat zijn moeder hem heeft verteld.
Mart durft niet verder te vragen naar het echte verhaal. Dat is een taboe.
Hij is bang dat het conflict zal opleveren.
Uiteindelijk krijgt hij zijn moeder zo ver dat ze hem toch iets vertelt.
Dit boek heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar eerder werk van Bertram Koeleman.
Ik heb nog twee boeken van Bertram Koeleman in mijn boekenkast staan:
En ik heb veel zin gekregen om die ook te lezen.
================