Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Met een opdracht naar Versailles

Marianne 02 februari 2020
Het is december 1944. De Duitsers staan op het punt het Ardennenoffensief te beginnen, omdat zij beseffen dat daar nog mogelijkheden liggen de oorlog in hun voordeel te beslechten.
Voorafgaand aan het offensief starten zij operatie Greif. Duitse commando’s gaan verkleed als Amerikaanse GI’s proberen te infiltreren bij hun vijanden om zo verwarring te stichten.
Operatie Greif staat onder leiding van Otto Skorzeny, Hitlers favoriete SS-commandant, die zich er terdege van bewust is dat als zij gesnapt worden, beschouwd zullen worden als spion en dus geëxecuteerd zullen worden.
De trouwe helper van Otto Skorzeny is Günther Schmidhuber, die een aantal jaar in Amerika heeft gewoond en daardoor vloeiend Engels spreekt. Günther krijgt een speciale opdracht: doordringen in het hoofdkwartier van generaal Dwight Eisenhower, het SHAEF (Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force) in Versailles en hem vermoorden. Onderweg wordt hij een aantal keer bijna ontmaskerd, maar hij weet steeds te ontsnappen en weet naar Versailles te reizen. Weet hij zijn opdracht ook ten uitvoer te brengen?

In 'Hitlers Geheime Ardennencommando' schrijft Michiel Janzen faction, een combinatie van feiten en fictie, en weet dit op zo’n manier te combineren dat het door de vele achtergrondinformatie ook heel leerzaam is. Het kan haast niet anders of je wordt als lezer nieuwsgierig en gaat meer opzoeken over deze gebeurtenissen.
Het boek beschrijft slechts 11 dagen, van 15 tot en met 25 december 1944, al heb je als lezer het gevoel dat het om een veel langere tijd gaat. Wat is er in die dagen veel gebeurd. De spanning is door het hele boek voelbaar, bouwt steeds meer op en houdt je aandacht vast.
In hoofdstukken die afwisselend vanuit het perspectief van de Duitsers en de Amerikanen geschreven zijn, wordt het verhaal van deze 11 dagen duidelijk.
Michiel Janzen heeft een beeldende schrijfwijze. De mist en sneeuw in de Ardennen zie je voor je, je bent aanwezig bij de controles op de Parijse stations. Het lijkt haast of Michiel Janzen er in die tijd zelf bij was. De verschillende karakters gaan leven en je begrijpt hun denkwijze.
Daarnaast ontbreekt het in het boek niet aan een portie humor. Altijd belangrijk, maar zeker in oorlogstijd.
En dan komt aan het eind een heel verrassende en origineel plot.
In de “Verantwoording” achter in het boek schrijft Michiel Janzen welke gebeurtenissen en personen werkelijk hebben bestaan en wie door hem bedacht zijn om er een goed verhaal van te maken. Ook de achtergronden van de verschillende personen komen hier aan bod.

Michiel Janzen is schrijver van managementboeken en faction thrillers. Daarnaast verschijnen er ook regelmatig militair-historische artikelen van zijn hand op de website Flabber.
Hij debuteerde in 2012 met “Denken als een generaal”. In 2018 verscheen “De aanslag die moest gebeuren”.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marianne

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.