Advertentie

De misdaadroman “Zand” begint met een proloog, waarin de voorgeschiedenis verteld wordt. Mats is 12 jaar eerder in een spleet van een gletsjer gevallen en wonder boven wonder gered. Doordat hij vrij lang in de spleet gezeten heeft en ook nog eens een grote steen bovenop zich heeft gekregen, is hij zijn geheugen kwijt. Hij herinnert zich niets van de 40 jaar voor het ongeval.

Het kost hem veel moeite zijn leven weer op te bouwen, gelukkig krijgt hij hulp van een psycholoog. Op zeker moment herinnert hij een vrouw, Sarah. Zij komt vaak in zijn dromen voor. Het vreemde is alleen dat het twee vrouwen lijken te zijn, de ene veel jonger dan de andere.
Hij komt erachter dat Sarah lerares is op een school in Oostende. Het is zomervakantie en Sarah is niet aanwezig. Mats verneemt dat zij samen met Tom, met wie ze een LAT relatie heeft, op Schiermonnikoog is en reist er heen om te kijken of hij haar kan vinden en of er meer van zijn verleden duidelijk zal worden als hij haar ziet.
Als hij op een terras zit, ziet hij daar Sarah en Tom samen met een wat jonger paar, Michael en Ingrid. Mats zit dicht genoeg bij om hen af te luisteren en vraagt zich af hoe hij met Sarah in contact kan komen. Michael zit met Sarah te flirten en het ziet ernaar uit dat Sarah dat wel leuk vindt. Michael zorgt ervoor dat hij steeds vaker met Sarah alleen is, tot het haar begint te irriteren en tegen Tom zegt dat zij geen contact meer wil met Michael en Ingrid.
Bij Mats komen steeds meer herinneringen boven en hij beseft wat er werkelijk gebeurd is toen hij, al die jaren geleden, in de gletsjerspleet terecht kwam. Wie is Sarah werkelijk en wil hij haar wel aanspreken om te zeggen wie hij is? En als Mats zal besluiten haar te confronteren met wat hij weet, hoe zal zij dan reageren?

Mats en Sarah komen afwisselend aan het woord. Hierdoor leer je de twee protagonisten goed kennen. Door de manier waarop zij de andere personen beschrijven, komen ook zij tot leven. Karakters worden duidelijk, eerlijkheid en oneerlijkheid in levenswandel komen naar boven. Emotie zijn voelbaar en de dialogen zitten goed in elkaar. De natuur van Schiermonnikoog en de stad Oostende worden beeldend beschreven.
“Zand” kent een wat trage start, maar gaandeweg wordt het boek zo boeiend dat wegleggen lastig is. Wie was Mats voor zijn ongeval en wie is Sarah nu echt?
Hoewel “Zand” het vervolg is op “IJs” (uit 2016) is het als zelfstandige thriller te lezen. Wel worden meer zaken duidelijker als je “IJs” al wel gelezen hebt. De plot van “Zand” bouwt gaandeweg op en mondt uit in een open einde. Hopelijk is dat de aanzet voor een vervolg.

Koen D'haene (Wevelgem, 1964) is stafmedewerker van de bibliotheek in Wevelgem en schrijver van romans en verhalen voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Reacties op: Terugkerend geheugen