Indrukwekkend verhaal over geloven in jezelf en dromen najagen
Droomjongen van Danny Steehouwer (Den Haag, 1990) is gebaseerd op zijn eigen leven. Nu is hij rijksambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, maar als kind werden zijn talenten niet opgemerkt en werd hij niet gewaardeerd om wie hij was. Vastbesloten om zijn dromen na te jagen, lukte het hem om zijn doelen te bereiken. 'Droom je leven, leef je dromen.'
Om met name jonge lezers deze inspiratie mee te geven, schreef hij Droomjongen. Hij hoopt dat ze er kracht uit putten en nooit opgeven om hun eigen dromen na te jagen en ook hun doelen te bereiken.
In Droomjongen leren we Samuel kennen, een heel gewone jongen van twaalf jaar die na de basisschool op een praktijkschool terecht komt. Het overkomt velen, maar waar de klasgenootjes van Samuel erin berusten, kan hij het niet accepteren. Op de dag van de CITO-toets had hij net iets verdrietigs meegemaakt en hij droomt van een andere toekomst, maar dat vinden ze op school maar raar en arrogant. Hij had zijn oma ook beloofd dat hij zijn dromen na zou jagen. Zij zag wel zijn talent, waarom zien de leraren het dan niet? Volgens hen is de sociale werkplaats het hoogst haalbare. De klasgenoten gaan hem pesten en dat wordt steeds erger. De ergste van allemaal bedreigt hem zelfs met de dood maar hij geeft niet op. Hij zal bewijzen dat hij meer talent heeft dan iedereen denkt.
Droomjongen is een heel toegankelijk, goed geschreven, makkelijk leesbaar verhaal met een sterke boodschap vol kracht en hoop. De lengte en opbouw en het soepele taalgebruik maken het uitermate geschikt voor jongeren, maar ook volwassenen zullen dit bijzondere verhaal zeker waarderen. Waar jongeren vooral hoop kunnen putten uit de veerkracht en het doorzettingsvermogen van Samuel, stemt het volwassenen hopelijk tot nadenken: Jongeren worden te vaak verkeerd beoordeeld. Niet iedereen past in het keurslijf van ons onderwijssysteem en toetsen zijn vaak maar momentopnames, niet altijd even geschikt om een hele toekomst aan te verbinden. We moeten altijd naar de persoon blijven kijken, niet alleen naar data.
Een indrukwekkend verhaal met de wijze les om altijd in jezelf te geloven, al ben je de enige die dat doet.