Krachtig verhaal over hoop, vertrouwen en veerkracht

MarieJoseJansen 25 september 2025
Astrid Habraken (1978) debuteerde in 2020 als vrije schrijver met de roman Verdwaald in Tirol. Haar 2e boek Madame Bonheur - Een Haagse liefde stevent inmiddels op een 3e druk af en won in juni van dit jaar de Literaire Parel voor Beste Boek van 2024. Wat een indrukwekkend resultaat voor het 2e boek van een zelf uitgevende auteur! Mijn interesse was gewekt. Toen Astrid vroeg of ik het wou lezen en recenseren, heb ik dan ook geen seconde getwijfeld.

Al tientallen jaren komt de geliefde oude dame madame Bonheur elke zomer in precies dezelfde periode naar het Haagse hotel Les Aristocrats, totdat de jonge receptioniste Claire daar plotseling haar levenloze lichaam aantreft. Vanwege hun goede band wil Claire zelf de familie inlichten, maar de naam en het adres in Parijs blijken niet te kloppen. De familie lijkt onvindbaar, zodoende besluit Claire om op onderzoek uit te gaan en vertrekt naar Parijs. Wat volgt is een boeiende zoektocht waarin Claire het geheim probeert te ontrafelen wat madame Bonheur al jarenlang met zich meedroeg.

In twee tijdlijnen lezen we een meeslepend verhaal over het leven van madame Bonheur en de ontdekkingsreis van Claire. We belanden in het prachtig getoonde Den Haag van de jaren vijftig en in de wijngaarden rondom Saint-Émilion en Bordeaux. Het leven van madame Bonheur kende succes zowel als tragedie, maar hoop, vertrouwen en veerkracht voeren de boventoon in het verhaal. Er gebeurt veel en de vaart zit er verrassend goed in. De schrijfstijl is soepel en pakkend, je wordt als vanzelf meegesleept in de mysteries rondom het leven van madame Bonheur terwijl Claire, verbijsterd dat wat de oude dame had verteld niet klopte, het allemaal probeert uit te zoeken. We leren beiden goed kennen. De personages zijn met liefde ingekleurd en komen echt tot leven, net zoals de omgeving en de historische achtergrond. De vaart en de verrassende plotwendingen maken dat dit echt een pageturner is, een evenwichtig verhaal met veel gevoel voor stijl, karakter en uitbeelding. Het voelt of ik een prachtige reis heb gemaakt door de Bordeaux en historisch Den Haag en ik heb madame Bonheur en Claire in mijn hart gesloten. Ze zullen me bijblijven.

Meer recensies van MarieJoseJansen

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.