Verrassend YA met onverwachte plottwists

Marieke Leest 02 mei 2025
Dit boek verscheen reeds in het Engels maar is er binnenkort ook in het Nederlands!

Het is een omkeerboek. Elke kant lees je vanuit een ander perspectief. Aan de ene kant lees je het verhaal Syl, aan de andere kant van Viola. Je kan zelf kiezen wiens kan je eerst leest. Pas op het einde van beide perspectieven kom je de waarheid te weten

Omdat je bij beide kanten kan beginnen worden sommige dingen wel herhaald. In dit geval was het vooral nuttig omdat je helemaal mee zou zijn in het verhaal. Maar misschien kan dit soms als teveel herhalend ervaren worden.

Ik begon met het verhaal van Syl en dan pas Viola en op zich zou ik het ook wel aanraden om het zo te lezen maar je kan gewoon zelf beslissen om het toch andersom te doen.

Syl is gestorven in een auto-ongeluk en komt haar verhaal doen bij een medium. Ik moest wel even wennen aan enerzijds het paranormale gegeven en anderzijds het feit dat het verhaal gedomineerd wordt door gesprekken. Ik ervaarde het begin als verwarrend tot ik eenmaal beter in het verhaal zat.

Viola zat aan het stuur waarbij Syl omkwam maar ze verdwijnt en gaat op zoek naar een alibi bij haar ex-vriendje. Syl en Viola hebben een lange vriendschap gehad met heel veel ups en downs. Maar sinds een hele tijd praten ze niet meer met elkaar. Er is vanalles gebeurd dat allemaal de aanleiding vormt tot het auto-ongeluk. Wat er precies gebeurd is, dat kom je slechts mondjesmaat te weten.

Ik moet toegeven dat beide personages niet erg likeable waren. Al had ik dan toch wat meer sympathie voor Syl dan voor Viola. Hun emoties worden wel goed weergegeven. Door de manier van vertellen, ben je er als het ware zelf bij.

Pas als je beide perspectieven gelezen hebt, heb je het hele plaatje voor je. Beide vertellers zijn wel een beetje onbetrouwbaar dus pas op het allerlaatste wordt alles helemaal duidelijk.

Dode meisjes praten niet is een verrassend verhaal. Helemaal zoals we gewoon zijn van Sandra J. Paul, de Vlaamse queen of plottwists. Het boek staat als YA aangeduid maar het is even goed een aanrader voor volwassen thrillerlezers!

Meer recensies van Marieke Leest