Hystorische en mysterieuze roman met paranormale elementen

Marieke Leest 12 mei 2025
In de boeken van Santa Montefiore komt er wel vaker iets paranormaals in voor maar met de serie rond Pixie Tate gaat ze nog wat verder. Pixie kan tijdglijden. Dat wil zeggen dat ze het lichaam van iemand kan overnemen in een andere tijd en op die manier dingen kan te weten komen. Het eerste deel was voor mij echt een schot in de roos.

Het verhaal speelt zich af op een heel interessante locatie waar ik ook graag over lees. Maar het beeldende rond die locatie ontbrak voor mij een beetje. Hoewel het wel speciaal was dat Pixie erbij was en uiteraard al wist hoe het zou aflopen.

Buiten dit puntje heb ik wel enkele fijne leesuurtjes gehad met dit boek en desondanks wil ik zeker het derde deel van de trilogie ook kog lezen.

In het verhaal gaat Pixie deze keer naar New York. Alma Aldershoff heeft daar de geest van Lester Ravenglass bevrijd en die heeft nadien allerlei schade toegebracht aan hotel Aldershoff. De eigenaar van het hotel staat sceptisch tegenover die geest maar hoopt toch dat Pixie iets voor hem kan betekenen. Pixie keert terug in de tijd in de gedaante van Constance Fleet, de tante van Lester. Maar waar ze niet op voorbereid is, is dat Cavell, de man waarop ze bij haar vorige tijdreis verliefd werd, ook aanwezig is.

Pixie Tate is een heel tof personage. Ze heeft speciale looks die mensen misschien eerst wat kan afschrikken maar toch slaagt ze erin om de mensen haar vertrouwen te laten geven. En ondanks haar eigen persoonlijkheid kan ze zich met weinig moeite inleven in de gedragingen van vrouwen in een andere tijd. Al schemert er ook steeds wel een beetje “Pixie” in door. Dat merkt ook Cavell op.

Voor wie het tijdglijden een vreemd begrip is, ik vind het best wel interessant en het is een instrument om op die manier het verhaal in het verleden van dichtbij mee te maken.

De geheimen van de zee is een vlotte en mysterieuze historische roman met paranormale elementen en een goede dosis spanning, maar het eerste deel stak er wel nog bovenuit. Ik kijk heel erg uit naar het derde deel!

Meer recensies van Marieke Leest