ijskoude psychologische thriller
Koud is een los te lezen vervolg op Alleen. Als je Alleen nog wil lezen, kunnen er dus ook spoilers in deze recensie staan. Als je Alleen niet meer wil lezen, dan krijg je in Koud voldoende informatie mee om helemaal mee te zijn.
Pieter De Saegher is nog steeds, na 15 jaar, op zoek naar Oscar, de moordenaar van Julie Meskens. Hij maakt zelfs gebruik van zijn true crime programma op TV om tips te verzamelen. Als plots blijkt dat Hannah, de dochter van Julie, verdwenen is, en Pieter berichten krijgt van Oscar gaat hij zelf op onderzoek uit. Oscar spreekt Pieter rechtstreeks aan en dreigt ermee de temperatuur te laten dalen bij Hannah tot het er ijskoud is. Pieter is ervan overtuigd dat Oscar zich schuilhoudt in een Scandinavisch land. Ondertussen blijft de politie toch ook in Belgiƫ naar Hannah zoeken want zij hebben hun twijfels over de piste die Pieter volgt. We lezen het verhaal vanuit verschillende perspectieven: Pieter, Hannah, Oscar, Tom (Hannahs vader) en Helena Ooms (politie-inspecteur).
Het idee om dit tweede deel 15 jaar later te laten afspelen vond ik verrassend maar tegelijk ook echt de juiste keuze. Zeker als je het hele verhaal zal gelezen hebben.
Vanuit de verschillende perspectieven wordt een deel van het verhaal belicht. Het is een ware pageturner. Er is psychologische spanning die stelselmatig opbouwt maar ook actie en avontuur die je naar Finland voert. Er zitten een paar verrassende wendingen in. Alle ingrediƫnten voor een goede thriller zijn aanwezig. En dit zonder gruwelijkheden.
Het einde zorgt voor een soort van closure in het hele verhaal. Op verschillende vlakken. Het hele verhaal is verteld, de losse eindjes zijn aan elkaar geknoopt.
Deze ijskoude psychologische thriller is echt een aanrader. En hoewel ik dus zei dat het zeker als standalone kon gelezen worden, zou ik zelf toch aanraden om het eerste boek te lezen voor een compleet plaatje.