Intrigerend, indrukwekkend...zo'n boek wat je altijd bij blijft!
Een historische thriller...en wat voor één.
Het verhaal speelt zich af in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.
In een wereld van wreedheid en vernietiging, waar de dood eerder een verlossing dan een straf is...
In de wereld van hen die hier, vrijwillig of gedwongen, leven en werken.
De wereld van de SS-ers die hier hun plicht vervullen, de artsen die mensen gebruiken voor onderzoeken waar we geen proefdieren voor in zouden zetten, van verpleegkundigen die op hun manier proberen leed te verzachten of verergeren... Van gevangenen die, door als prostituee, verpleegkundige, ober, muzikant of patholoog te werken...pogen hun leven te houden of verlengen.
En de wereld van tweelingen die als labdier worden ingezet. Van de kleine Joodse Gioele Errera. Favoriet van Joseph Mengele.
In die omgeving moet criminoloog Hugo Fischer onderzoek doen naar de dood van een van de artsen.
Waar mensen als vuil worden weggeworpen, is er ook ruimte voor rouw, verdriet en onderzoek naar de dood van een man die een cv vol wreedzaamheden heeft.
De complexiteit en absurditeit van de omgeving, wordt vanaf de eerste pagina geschetst. Een verhaal wat je meteen naar de strot grijpt en wat de lezer confronteert met de gruwelijkheden van Auschwitz. Maar ook: vanaf het eerste moment zorgt dat je je verbindt met de verschillende hoofdfiguren. Op briljante wijze wordt je meegenomen in het verhaal en proef je bij jezelf de absurditeit waarin je empathie en medeleven voelt voor karakters die eveneens wreed zijn naar anderen. Die liefhebben en vernietigen. Die feesten en verwoesten.
Een verhaal wat laat zien hoe ideologieën kunnen omslaan in waanzin, hoe angst kan regeren en 'de massa' werkt, hoe overlevingsdrang mensen over kan nemen.
Je kijkt door de ogen van 'buitenstaander' criminoloog Hugo, maar ook door die van een kleine Joodse jongen. Door die van een een SS-er en die van Joden die in hun positie proberen te overleven. Door die van een communistische prostituee en een nazi weduwe die het overspel van haar man met lede ogen heeft aangezien.
Een boek wat me nog lang bij zal blijven. Een boek wat aanzet tot denken. En door alles heen...zit er in de basis een 'gewone' detective in, waarin een moord moet worden opgelost en de plotwendingen tot de laatste bladzijde verrassen.
Een boek wat je gelezen móet hebben en wat zowel op historisch als op thriller gebied, steengoed is!
Het verhaal speelt zich af in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.
In de wereld van hen die hier, vrijwillig of gedwongen, leven en werken.