De werkelijkheid van het Nederlandse landschap.
Caspar Janssen medewerker van de Volkskrant beschrijft in dit boek zijn voettocht door alle provincies van Nederland. Hij geeft het spanningsveld kritisch weer tussen natuur en landbouw. Voor mij heel herkenbaar. Tijdens het lezen overvalt me soms wel een gevoel van machteloosheid. Ik heb een grote passie voor natuur en probeer dit dan ook op de ander over te brengen. Tegelijkertijd weet ik dat de beschrijvingen van Caspar Janssen een werkelijkheid zijn en kan en mogen we hiervoor onze ogen niet sluiten. Gelukkig komen er ook positieve elementen voor in het boek. Langs dat er allerlei soorten van de flora en fauna zijn verdwenen, geeft Caspar aan dat er nog veel te genieten valt. Hij geeft ook handreikingen aan waar er verbindingen van natuur en landbouw mogelijk zijn
Dit boek is een aanrader voor iedereen die zich betrokken voelt bij natuur. Het bevordert het bewustwordingsproces, zodat steeds grotere groepen van de bevolking kritisch gaan kijken naar wat er in het landschap van Nederland daadwerkelijk aan de hand is