DE WIND DOOR MIJN HAREN..

Boekenwurm 70 28 augustus 2025
Een uitnodiging van de bibliotheek voor een inspirerende avond met Renske Jonkman deed mij niet alleen besluiten om deze te bezoeken, maar ook om eerst het boek: Uitwaaien, te lezen. Ik nam het in de hand, de cover spreekt mij aan. Het ziet heel Hollands uit: water, molens en luchten. Dit raakt mij: toch wel, heel herkenbaar. Het landschap van West Friesland heb ik slechts een enkele keer bezocht. Ik ben wel jarenlang in het voorjaar in het midden van de provincie gekomen ter hoogte van Schagen in buurtschap de Weel. Ik denk dat dit vergelijkbaar is met het land van de schrijfster. Ik zie me zelf tijdens vakanties fietsen door de uitgestrekte polder. De wind door mijn haren en tegen me aanblaast. De kracht zorgt er voor dat ik kromgebogen hang over het stuur. Nooit heb ik dergelijk stormen ervaren zoals Renske deze beschrijft. Ofschoon ik, woonachtig aan de Maas, me er iets bij kan voorstellen. Ik heb genoten van de prachtige en beeldende beschrijvingen van de werking van het landschap. Het gebruik van prachtige zinnen en metaforen. Tijdens het lezen waande ik me in het Noord- Hollandse land.

Meer recensies van Boekenwurm 70