Een eeuwige strijd.
Laura Starink, journaliste en Slaviste, reisde in 2014 door Polen, Rusland, Oekraïne en Letland.
Ik heb het boek: De schaduw van de grote broer, gelezen voor een online leesgroep die drie boeken over het thema: Oekraine-Rusland bespreken. Aleksandra, de Rode hongersnood en het boek van Laura Starink. Het zijn drie enerverende boeken. Het boek van Starink sluit goed aan op de huidige actualiteit. De eerste twee gedeelten gaan over Letland en Polen, het derde deel over Konigsberg naar Kaliningrad: alle drie gebieden die zich bevinden tussen de beïnvloeding van de verschillende omringende landen en te maken hebben gehad met een bloedige strijd met name met Rusland. Het boek eindigt met de Oekraïne tussen Oost en West. Laura Starink heeft voor het schrijven van het boek veel verschillende mensen geïnterviewd en het is duidelijk een journalistiek verslag. Er wordt veel gezegd over Rusland en de Oekraïne, veel vanuit politiek oogpunt. Echter Starink geeft in het boek ook het menselijk gezicht weer vooral door de gesprekken met de bevolking. Tijdens het lezen kun je je niet permitteren om af te dwalen dan zie je op een bepaald moment door de bomen het bos niet meer. Dit wordt naar mijn mening veroorzaakt door de vele namen en ook wel jaartallen en verwijzingen.
Samengevat is het een boek wat de lezer inzicht geeft in de huidige problematiek van Oekraïne Het verleden beïnvloedt nog altijd de relaties in het heden.