SCHAAPACHTIG
Een kleine geschiedenis van de wereld aan de hand van schapen, welk boek ik heb gelezen voor de leeskring van Hebban heeft mij de gelegenheid geboden kennis te maken met het werk van Sally Coulthard. Een schrijfster die voorheen aan mij volkomen onbekend was. Het gegeven dat in de titel het woord schapen voorkomt prikkelt genoeg de nieuwsgierigheid. Jaren houd ik hobbymatig schapen, ik denk er dus van alles van te weten, maar wie weet brengt het boek toch ander nieuws. Inderdaad ik word niet teleurgesteld. Schapen en hun wol hebben invloed gehad op vrijwel elk aspect van onze samenleving en cultuur. Het trekken van schapen,van de ene plaats naar de ander plek, zelfs van het ene land naar het andere om het landschap te onderhouden is geen onbekend feit. Er wordt van wol garen gesponnen en er ontstaan vervolgens al breiend de prachtigste truien. Liedjes en gezegden over schapen zijn bij velen niet vreemd, bijvoorbeeld zo mak als een lammetje, waarbij ik opmerk dat het met die makheid wel meevalt. Maar dat de joerten in Mongolië die gemaakt zijn van vilt en dat dit vilt gemaakt is van wol heb ik in de tijd dat ik in dit land verbleef niet bij stilgestaan.
Een echte eye-opener was ook wel dat voor het maken van een zeil van een schip in de tijd van de Vikingen de vacht van 700 schapen nodig zijn. Sally Coulthard beschrijft in 14 hoofdstukken de cultuurhistorie van schapen, het is slechts een klein deel van de grote wereldgeschiedenis, maar wel van belangrijke invloed. Het boek is makkelijk leesbaar, ieder chapiter kan apart gelezen worden en is een verhaal op zichzelf. Het hoofdstuk gaat vooraf aan een linosnede welke verwijst naar de inhoud.
Het boek brengt nog veel meer nieuwe feitjes dan eerder genoemd en verbreed de wereld op de visie van het schaap. Het is een interessanter dier dan aanvankelijk door de mensheid wordt gedacht, een aanrader om te lezen.