Een vergeten ramp
In dit boek geeft Anne Applebaum een aangrijpende en gedetailleerde beschrijving van de oorzaken en de gevolgen van de enorme hongersnood in Oekraïne in de jaren 1932-1934, een “vergeten” ramp.
Applebaum toont aan dat de enorme hongersnood een gevolg is van bewust gekozen politiek van de Sovjetleiding in Moskou en met name door Stalin. Om te overleven aten mensen boomschors, wilde geraniums, gras, honden, katten, ratten, kikkers, eikels enz. De staatswinkels waren leeg. Er ontstond kannibalisme. Vijf miljoen mensen stierven uiteindelijk van honger.. Ondertussen werd het voedsel aan de rest van de wereld verkocht en deze wereld keek de andere kant op. Rusland heeft al het archiefmateriaal verbrand.
De schrijfster geeft een indringend beeld van de ellende wat mensen elkaar aandoen. Angst speelt een grote rol, want wanneer pleeg je verraad aan je naasten. Vaak om jezelf te redden.
Zeker nu opnieuw de strijd aan de gang is tussen Oekraïne en Rusland zou ik persoonlijk zeggen dat het lezen van dit boek een must is.
Het boek heeft mijzelf erg geraakt. en kweekt veel begrip voor de Oekraïner. Wanneer een volk decennialang te maken heeeft gehad met de onderdrukking door Rusland, wil je dit niet meer. Er zit zoveel meer achter dan wat ik mensen hoor zeggen dat Poetin bezig is met landje pik.
Dit boek laat opnieuw zien wat machtshebbers de mensheid aan doen.
Een minpuntje is dat het boek niet gemakkelijk leesbaar is door de vele namen en jaartallen, het kleine lettertype doet er geen goed aan, voor lezers die slechter zien is dat vervelend.
Ik geef het vier sterren en eigenlijk moet dat viereneenhalf zijn, echter ik weet niet hoe dat moet.