Spannend!!!

Maritaleest 02 augustus 2025
‘De schaduwsluiper’ van Rob Koops is het tweede deel van de Oerbloed-trilogie. Het sluit perfect aan op het eerste deel ‘De raadselbreker’, uit deze serie. Het is een spannend en avontuurlijk verhaal en alhoewel dit een jeugdboek is, heb ik er als volwassene ook van genoten.
In ‘De raadselbreker’, leerden we Obbe kennen en gingen met hem mee op zoektocht naar het ‘Zevende boek’. Tijdens deze reis ontmoette hij Darja. Hij redde haar van een gewisse dood en ze werden smoorverliefd op mekaar. Samen beleefden ze heel wat bizarre avonturen in het Norgische rijk.
Ook in ‘De schaduwsluiper’ zijn Obbe en Darja de hoofdpersonages. En opnieuw krijgen we te maken met dezelfde ‘slechteriken’ als in ‘De raadselbreker’. Bij het begin van het verhaal geraken Obbe en Darja van mekaar gescheiden en ze vrezen allebei dat de ander niet meer leeft. Tot dit gelukkig onwaar blijkt te zijn. Obbe wordt gevangen gehouden, Darja zet alles op alles om hem te bevrijden. En zal het Obbe lukken om het geheim van het Zevende boek te ontrafelen?
Ik kan mij voorstellen dat dit verhaal jonge tieners zeker zal aanspreken. Het is wel noodzakelijk dat ze een behoorlijk niveau ‘begrijpend lezen’ behalen om het verhaal goed te kunnen volgen. En ze moeten graag lezen, want een boek van ongeveer 300 bladzijden is voor sommige jongeren een behoorlijke kanjer.
Het is raadzaam om eerst het eerste deel uit deze serie te lezen zodat je het verhaal beter kan volgen en inzicht heb in de relaties tussen de verschillende personages.
De harde cover van het boek is prachtig geïllustreerd en draagt bij aan de aantrekkelijkheid van het boek. De plattegronden die in het boek toegevoegd zijn, zijn zeker een belangrijke meerxaarde.
Het verhaal wisselt tussen de perspectieven van Darja en van Obbe. Dit geeft meer dynamiek aan het verhaal. Ook de korte hoofdstukken dragen bij aan het tempo van het verhaal, zodat het nooit saai wordt.

Meer recensies van Maritaleest